“Gizemli Leydi” mumyasının yüzü canlandırıldı

Öne Çıkanlar Teknoyaşam
“Gizemli Leydi” mumyasının yüzü canlandırıldı

Mısırlı bir mumyanın kimliği yüzyıllardır merak ediliyordu. Araştırmacılar mumyanın yüzünü canlandırarak nasıl göründüğünü gösterdiler.

Öldüğünde hamile olduğu sanılan kadın mumyası, kimliği hakkında ipucu arayan arkeologların kafasını karıştırdı. Adli tıp uzmanları tarafından yeniden yapılandırılan iki yüz tahmini, Mısırlı kadının nasıl göründüğüne dair yeni bilgiler sunuyor. Ayrıca başka bir sırrı da açıklığa kavuşturdu. BT taramaları ve X-ışınları kullanarak mumyanın yüz rekonstrüksüyonları üzerinde çalışan adli tıp uzmanları, iki farklı yüz canlandırması elde ettiler. Her iki rekonstrüksiyonda da kahverengi gözlü koyu tenli genç kadın dümdüz ileriyle bakarken görülüyor.

‘Modern teknikler, mumyanın sanal otopsisini yapmamıza izin veriyor. Sargıların altına ve bedenin içini görebiliyoruz. Yüzü ilk kez halka gösterilecek ve herkes bu kadının yüzüne bakabilecek’  diyen Varşova Mumya Projesi’nin eş direktörü Wojciech Ejsmond şunları açıkladı:  “Kemik yapısını kaplayan yüz, farklı anatomik kurallar izler, bu nedenle yeniden yapılandırmada, örneğin burnun biçimini oluşturmak için standart prosedürler uygulanabilir. En önemli unsur, yüz kemiklerinin yüzeyindeki sayısız noktada yumuşak dokuların kalınlığının yeniden oluşturulması. Bunun için dünyadaki çeşitli popülasyonlar için istatistiksel verilerimiz var.”


Yüz rekonstrüksiyonları, bir zamanlar mumyanın bir erkek rahibe ait olduğunu sanan arkeologlara kadının görünüşü hakkında daha fazla fikir veriyor. Mumya hakkında çok az şey bilindiği için Varşova Mumya Projesi araştırmacıları geçen yılki bir araştırmayı “Gizemli Leydi” başlığıyla yayımlamışlardı. Kadının kalıntıları 19.yy’ın başlarında 1826 yılında Varşova Üniversitesi’ne bağışlanan bir erkek rahibe ait mühürlü bir lahit içinde bulunmuştu.

İki yüz yıl sonra bedenin bilgisayarlı tomografi taramasını gerçekleştiren araştırmacılar, mumyanın 28 haftalık hamile olan 20 yaşındaki bir kadına ait olduğunu öğrendiler. Mumya belki de dünyanın ilk hamile mumyasıydı. Araştırmacılar ayrıca kadının kansere yakalanmış olabileceği sonucuna da vardılar. Yüz rekonstrüksiyonu ve kadının holografik tasviri, Polonya’nın Katowice kentindeki Silezya Müzesi’nde düzenlenen bir serginin parçası ve 5 Mart 2023 yılında dek sergilenecek.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak