2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Jon Fosse oldu

Öne Çıkanlar Toplum

 

Jon Fosse Görsel: The Nobel Prize sitesinden alınmıştır.

Norveçli yazar Jon Fosse, "Söylenemez olanı dile getirdiği yenilikçi oyunları ve yazıları" nedeniyle ödüle layık görüldü.

Açıklamada “Onun Norveççe Nynorsk dilinde yazdığı ve çeşitli türlere yayılan muazzam eserleri, çok sayıda oyun, roman, şiir koleksiyonu, deneme, çocuk kitabı ve çeviriden oluşmaktadır. Bugün dünyada en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmakla birlikte, düzyazılarıyla da giderek daha fazla tanınmaktadır” denildi.


Eserleri birçok dile çevrilen Fosse'nin ilk oyunu "Ve Asla Ayrılmayacağız" (Og aldri skal vi skiljast) 1994’te sahnelenmişti. İlk romanı "Kırmızı, siyah" (Raudt, svart) 1983'te yayınlanmış ve ilk ödülünü ise 1989 yılında almıştı.Türkçe'ye çevrilmiş eserleri arasında "Melankoli", "Sabahtan Akşama" ve "Üçleme" adlı kitapları  bulunuyor.

Jon Fosse kimdir?

1959 doğumlu olan Fosse, Bergen Üniversitesi'nde karşılaştımalı edebiyat okudu. Henüz 7 yaşındayken bütün hayatını etkileyen bir kaza geçiren Fosse, bugün Avrupa’nın en bilinen oyun yazarlarından biri ve The Daily Telegraph'ın yaşayan en iyi 100 dahi listesinde 83. sırada.

Nobel Edebiyat Ödülü hakkında

Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday yazarların belirlenmesi İsveç Akademisi ve dünyadaki diğer edebiyatla ilgili akademi ve kurumlardan, eski ödül sahiplerinden, üniversitelerde edebiyat profesörlerinden öneriler alınıyor.

1901-2023 yıllarında 116 kez verilen Nobel Edebiyat Ödülü'ne toplam 120 kişi layık görüldü, ödüllerden 4'ü, ikişer yazar arasında paylaştırıldı. Ödülü kazanan en genç yazar 41, en yaşlı yazar 88 yaşında, ödül yalnızca 17 defa kadın yazarlara verildi.

Bu ödüle 2022'de Fransız yazar Annie Ernaux, 2021'de Tanzanyalı yazar Abdulrazak Gurnah ve 2020'de Amerikalı şair Louise Gluck layık görülmüştü.