ABD’nin en etkili 7 Türk bilim kadını

Toplum
ABD’nin en etkili 7 Türk bilim kadını

Amerika Birleşik Devletlerinde çeşitli alanlarda başarılı olarak sivrilen 30 Türk-Amerikalı kadın arasında 7 kadın bilimcimiz de bulunuyor:

Doç. Dr. Pembe Hande Özdinler (Northwestern Üni. Nöroloji), Prof. Dr. Seyhan Erden (Columbia Üni. Ekonomi), Prof. Dr. Banu Onaral (Drexel Üni. Biomedikal ve Elektrik Mühendisliği), Çiğdem Balım (Harding Indiana Üni. Yakın Doğu Dilleri ve Kültürleri Bölümü), Prof. Gülru Necipoğlu Kafadar (Harvard Üni. Ağa Han İslami Sanat), Doç.Dr. Feryal Uzel (Arizona Üni. Astronomi ve Fizik), Doç. Dr. Aslıhan Yener (Chicago Üni. Anadolu Arkeolojisi), Prof. Dr. Füsun Özgüner (Ohio State Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği)

İş ve üniversite dünyasında etkin çalışmalar yapan 30 başarılı kadının seçimi, TurkOfAmerica tarafından yapıldı. 17 Mart’ta New York’ta yapılan törende ödülleri verildi. Türkiye’den Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, daha pek çok ismin yanısıra, törene Amerikalı Kongre üyelerinden, tanınmış Türklerden de katılan oldu. ABD’deki başarılı Türk kadınlarının ödüllendirildiği geceye ABD Başkanı Obama’nın özel mesajı damga vurdu.


Obama: Cam tavanı yıktılar

Gönderdiği tebrik mektubunda Amerika’nın hikayesinin cesur adımlar atmaktan korkmayanlar tarafından yazıldığını kaydeden Obama, “İş dünyasının liderleri olan Türk, Amerikan kadınları bu mirasımızda gurur verici bir rol oynamıştır. Camdan tavanları yıkıp, engelleri aştılar” dedi.

Mesajında başarılı kadınların topluma örnek olduğunu vurgulayan Obama şöyle devam etti: “Bu öncü liderler genellikle bize; kim olursanız olun ve nereden gelirseniz gelin, hedeflerinize yeteneğiniz ve hırsınızla sıkı çalışarak ulaşabileceğinizi hatırlatmaktadır. Camdan tavanları yıkmak ve engelleri aşmak daha çok kadınlar ve azınlıklar tarafından yaşanan bu tecrübeler geleceklerini güvence altına almak isteyen gençlerimiz için güçlü bir örnek teşkil etmektedir.”

Her sektörden kadın ödül aldı

Törende birçok farklı sektördeki başarılarından dolayı 30 Türk kadınına ödül verildi. NASA’nın açtığı ihaleyi kazanarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme taşıyacak yeni uzay mekiği projesiyle ABD’nin uzay endüstrüsinin en önemli firmaları arasına giren Sierra Nevada Corporation’un Başkanı Eren Özmen, Intel’de giyilebilir teknolojilerinin başında bulunan Ayşegül İldeniz, tünel teknolojisinin önde gelen isimlerinden Anchor-Free’nin ortaklarından Bağlan Nurhan Rymes ve UNDP (BM Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı) Cihan Sultanoğlu gibi isimler yer aldı.