Dünya Kız Çocukları Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 2012'den bu yana kutlanıyor. Bu özel gün ile kız çocuklarının ihtiyaç ve sorunlarına dikkat çekmek, gelecek için güçlü kadın bireyler yetiştirmek ve kadın haklarını korumak amaçlanıyor.
Dünya kız çocukları günü nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü, dünya çapında faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü olan Plan International'ın bir projesi olarak başladı. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, kız çocuklarının yetiştirilmesinin önemini anlatmaya çalışan bu örgüt, girişimiyle büyük farkındalık yarattı ve Birleşmiş Milletler'i de bu çalışmanın bir parçası olmaya davet etti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2012 yılında, “11 Ekim” tarihini ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ olarak kabul etti.
Bu aslında sadece özel bir gün değil. Birleşmiş Milletler'in çalışması, uzun bir hedef listesini de kapsıyor. Bu liste, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve ekonomik büyüme için kritik öneme sahip olan kız çocuklarına fırsat verilmesi, kız çocuklarının eğitilmesi ve kız çocukların kendilerini etkileyen kararlara anlamlı katılımlar sağlanması, ayrımcılık ve şiddetin önüne geçmek, insan haklarının tam ve etkili bir şekilde kullanılmasını teşvik etmek gibi birçok hedefi içeriyor.
Dört kızdan biri, 18 yaşından önce evlendiriliyor
Tüm dünyada kız çocukları, küçük yaşlardan itibaren çok ciddi problemlerle yüzleşiyor. 62 milyondan fazla kızın eğitime erişimi yok. Dünya çapında 5-14 yaş arasındaki kız çocukları ev işleri için, aynı yaştaki erkeklerden 160 milyon saat daha fazla zaman harcıyor. Dört kızdan biri, 18 yaşından önce evlendiriliyor. Dünya genelinde, kız çocukları cinsiyetleri nedeniyle eşitsizliğe maruz kalıyor. Bu eşitsizlik eğitim hakkından, beslenmeye, yasal haklardan, tıbbi bakıma kadar uzanıyor.
Ayrıca kadına yönelik şiddete maruz kalma yaşı bebek denilebilecek yaşlara; çocuk evliliği ise ilköğretim çağına kadar düşmüş durumda. Dünya genelinde birçok kız çocuğu cinsel şiddet eylemlerine karşı savunmasız bırakılıyor ve suçların faillerin çoğunlukla cezasız kalıyor. Birleşmiş Milletler, ülkeleri ve aileleri tüm bu konularda farkındalığa davet ediyor.
Bu özel gün, yalnızca kız çocuklarının yaşadığı sorunlara değil, aynı zamanda bu sorunların nasıl çözüleceğine de dikkat çekiyor. Örneğin, kız çocuklarını eğitmek, çocuk evliliklerinde ve cinsel yolla bulaşan hastalık oranlarında azaltma sağlayabilir. Ayrıca kızların yüksek ücretli işlere girmelerine yardım ederek, ekonomiye doğrudan katılmalarına da yardımcı olur.
“Kızları güçlendirelim”
Kız Çocukları Günü’nün, her yıl farklı bir teması var. Birleşmiş Milletler, bu yıl özellikle kız çocuklarının krizler öncesinde, sırasında ve sonrasında karşılaştıkları zorluk ve fırsatlara dikkat çekiyor. UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, bu yılki konuşmasında “Kızları güçlendirelim” mesajını verdi.
Bokova “Silahlı çatışmalarda, doğal afetlerde, hemen her zaman kadınlar ve kız çocukları krizlerden en fazla yara alan kesim oluyor. Savaş, yoksulluk, işkence ve doğal felaketlerden kaçan sığınmacıların yüzde 75’inden fazlası kadınlar ve kız çocuklarından oluşuyor. Ayrıca bu kadınlar ve kız çocukları mülteci kamplarında cinsel tacizlere de uğrayabiliyor” dedi.
Güçlü kızlar, güçlü yarınlar
Türkiye’de de Aydın Doğan Vakfı, Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutlamak amacıyla, UNICEF, UNFPA ve BM Kadın Birimi iş birliğinde 2015 yılından bu yana uluslararası konferanslar düzenleniyor. Bu yılki konferansın teması ise "Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar: 21'inci Yüzyılda Sosyal Değişimin Aktörleri olarak Kız Çocukları" olarak belirlendi.
Oluşumun hedefi, kız çocuklarının sadece okula erişimini arttırmak değil, kaliteli ve kapsayıcı eğitim fırsatlarını geliştirmek, çalışma hayatına geçiş oranlarını arttırmak ve kadınları güçlendiren bir eğitim sistemi inşa etmek. Ayrıca kız çocuklarının bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar da yürütülüyor.
Kaynak: www.dunyakizcocuklari.org