İnsanoğluna ait en eski yapılar, Neandertallerin eseri

Öne Çıkanlar Toplum
İnsanoğluna ait en eski yapılar, Neandertallerin eseri

Son yıllarda gün ışığına çıkarılan arkeolojik buluntular, Neandertallerin sanıldığından çok daha “gelişkin” olduklarını göstermiştir. Örneğin özel aletler, takı ve kaya sanatı üretiyorlardı. Fakat yapı ustalıkları bilinmiyordu, nitekim bugüne dek bulunan yapı kalıntılarının en eskileri 20.000 yıl öncesine aitti.

Bordeaux Üniversitesi’nden Jaqcues Jaubert şimdi Güney Fransa’daki Bruniquel mağarasında sadece Neandertallere ait olabilecek ilk yapı kalıntılarını buldu. Daire biçimine yakın olan bu yapılar mağara girişinin 336 metre kadar derinliğinde bulunmuş. Çapları iki metreyi bulun iki büyük daire dışında daha küçük olan dört yapı daha var. Bunların oluşturulması için ortalama 35 cm uzunluğunda toplam 400 tane damlataş kullanılmış. Damlataşlardan bazıları yan yana dizilirken, diğerleri üst üste istiflenmiş. Kalıntıların aynı büyüklükte olması ve damlataşların düzenleri, bunların insanlar tarafından bilinçli olarak yapıldığını gösteriyor diyor araştırmacılar. Daire biçimindeki yapıların insan elinden çıkmış olduğunu gösteren diğer bir kanıt da, taşlardaki ve bunların yakınında bulunan hayvan kemikleri üzerindeki yanık izleri.

Peki bu gizemli mağara yapılarının ustaları gerçekten de Neandertaller miydi? İzotop analizleri bu damlataş yapılarının yaklaşık 176.000 yıl önce yapılmış olması gerektiğini göstermekte. Ve bu dönemde Avrupa’da yaşayan tek insan popülasyonu Neandertallerdi. Sonuçlar iki açıdan önem taşımakta. Buluntular ilk kez modern insan öncesi bir türün, mağaranın derinliklerine kadar ilerlediğini ve bu alanları kullandığını kanıtlıyor. Diğer yandan da bunlar daha önceleri hiç bulunmayan yapı türleri. Bilinçli kırılmış yüzlerce damlataş parçasından oluşan bu daireler insanlığın en eski yapıları. Peki mağara girişinden bu kadar uzakta bulunan bu gizemli dairelerin işlevleri neydi? Araştırmacılar bunların bir tür ritüel veya sembolik davranışları temsil ettiğini düşünüyorlar.


www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature18291.html