“Suriye için Arama” web sitesi yayında

Öne Çıkanlar Toplum
“Suriye için Arama” web sitesi yayında
Google, Suriye ve mülteci sorununu daha iyi anlamak isteyenlere yardımcı olmak amacıyla Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) işbirliği ile özel bir site açtı.

Birçoğumuz için bu krizin boyutlarını kavramak oldukça zor. Mülteci nüfusun karşılaştığı zorlukları anlamaktan uzağız.

Suriye’deki sivil savaş bundan 6 yıl önce Mart ayında başlamıştı. O zamandan bugüne, 5 milyondan fazla insan evlerini, mülklerini, ailelerini ve eğitimlerini terk ederek Orta Doğu, Avrupa ve tüm dünyada sığınacak bir yer aramak zorunda bırakıldı.

Google, 2015’ten bu yana evlerinden uzakta yaşamak zorunda kalan 800 binden fazla mültecinin acil yardım, yaşamsal bilgi ve eğitim desteği almasını sağlayacak programlara 20 milyon dolardan fazla bağış yaptı.

Bugün “Suriye için Arama” adı verilen, insanların Suriye ve mülteci krizi ile ilgili en çok sorulan beş soru hakkında bilgi edinebilecekleri yeni bir site yayına başladı. Her soru, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) verilerini Google Haritalar, uydu görüntüleri, videolar, fotoğraflar, ve mültecilerin hikayeleri ile birleştirerek yanıtları detaylarıyla keşfetmenizi sağlayacak.


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, her yıl Haziran ayında sığınmacılar, göçmenler ve kurumun sorumluluk alanına giren insanlarla ilgili en güncel rakamları ve bilgileri içeren bir Küresel Trendler Raporu yayınlıyor. Google ve UNHCR, insanların konuyla ilgili sorularıyla UNHCR’in detaylı veri setleri arasında bağlantılar kurarak arama trendleriyle birleştirmek için geçen yılın sonunda bir araya geldi. Amaç, Suriye mülteci krizi ile ilgili daha fazla insan tarafından ulaşılabilecek, böylece sadece krizin ölçeğini değil insani yönünü de hatırlatacak yeni bir resim ortaya koymak.

Google Arama Trendleri aracılığıyla insanların gerçekten krizin ölçeğini anlamak istediklerini görüyoruz. “Suriye’de ne oluyor?” ve daha basit şekilde “Mülteci nedir?” soruları Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık’ta geçen yıl arama trendlerinin ilk sıralarında yer aldı. Dünyanın her köşesindeki insanlar neler olup bittiğini ve nasıl yardım edebileceklerini öğrenmek için Google’da arama yapıyor. Sadece 2016’da Suriye ve Suriyeliler hakkında bilgi edinmek için on milyonlarca kez arama yapılmış durumda.

Son altı yılda, tüm dünyada aramaların “Suriyeli mülteciler nereye gidiyor?” gibi kısa ve direkt sorulardan “Suriye savaştan önce nasıldı” gibi daha derin nitelikte sorulara yöneldiğini gördük.

Suriye için Arama sitesinde mülteci aileler, 6 yıl önceki ve bugünkü evlerini ve yeni, geçici hayatlarına doğru yaptıkları yolculukta neler yaşadıklarını anlatıyor. İnsanlar öğrenmek, araştırmak, bazen de bağlantı kurmak, paylaşmak ve zorlukların üstesinden gelmek gibi birçok nedenle arama yapıyor. Bu arama trendlerini UNHCR’nin doğrulanmış verilerine dayanarak paylaşmak, son 6 yılın en korkunç olaylarından birini daha iyi anlamak isteyen insanların işte tam da bunu yapabilmelerini sağlayacak.

"Suriye için Arama" web sitesi:  http://searchingforsyria.org/
Proje ile ilgili video YouTube video linki: https://youtu.be/0E8JD8BItRc