Suriyeli mülteciler için sürdürülebilir ve inovatif çözümler

Toplum
Suriyeli mülteciler için sürdürülebilir ve inovatif çözümler

Dünyanın farklı noktalarındaki birçok sivil toplum kuruluşu ve girişimci mülteci krizine inovatif çözümler üretiyor. İnovatif konut önerileri ve toplumsal dayanışmayı arttırmayı amaçlayan uygulamalar ise en çok öne çıkanlar arasında.  

“Better Shelter”

IKEA’nın beş kişilik bir aileye barınma imkânı sağlayan, ek malzeme gerektirmeyen ve kurulumu dört ila sekiz saat arasında süren barınaklarının maliyeti sadece 1000 Dolar civarında. Ayrıca çevre dostu olan bu barınaklar çatışındaki güneş panelleri sayesinde kendi enerjisini de üretebiliyor. Barınma konusunda devrim yaratan bu tasarım, yakın zaman önce Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği tarafından 10 bin adet sipariş edildi ve kurulumu gerçekleştirildi.


“Refugees Welcome”

Almanya’da başlayan ve dokuz ülkeye yayılan bu site sayesinde mülteciler evlerini kullanıma açan kullanıcılar ile eşleşebiliyor ve barınma ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Şimdiye kadar 500’den fazla mülteci bu uygulama sayesinde barınma sorununa çözüm üretmiş durumda.

“NeTakallam”

Bu girişim, Arapça konuşma becerilerini geliştirmek isteyen dünyanın her tarafındaki kullanıcıları, Suriyeli mülteciler ile iletişime geçiriyor ve dil pratiği yapmalarını sağlıyor.

 “Refugee Open Ware”

İstanbul merkezli yürütülen bu girişim, mültecilerin sağlık ekipmanları gibi ihtiyaçlarını 3 boyutlu yazıcılar ile üretebiliyor. Üretim dışında bu protezlerin nasıl kullanılması gerektiği de mültecilere öğretiliyor.

“Mobilearn”

İsveç merkezli uygulama, mültecilerin ihtiyaçlarına erişimi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Kendi dillerinde arama yapan mülteciler, bulundukları ülkenin çeşitli devlet kurumlarına dair bilgilere kolaylıkla ulaşabiliyor.

“Migrant Hire”

Bu girişim mültecilere iş imkânları oluşturmak için tasarlanmış. Girişim, işverenler ve mültecileri aynı platformda buluşturuyor ve mültecilerin işsizlik soruna çözüm arıyor.

“StartupAid”

Yunanistan merkezli bu girişim ise bu konuda görev yapan sivil toplum kuruluşları ve insani yardım girişimlerini tek çatı altında toplamayı hedefliyor. Platform projelerin yatırımcılar ile buluşmasını sağlıyor. Yardım malzemelerini ulaştırma hizmeti girişimin şuana kadar gerçekleştirdiği projelerden bir tanesi.

Suriyeli mülteciler için giyilebilir sığınak

İngiltere merkezli bir firma olan Dr Harriet Harriss & Graeme Brooker ise Suriyeli mülteciler için giyilebilir sığınaklar oluşturdu. Yatak olarak kullanılabilen ürün katlandığında giyilebilir bir kıyafete dönüşüyor.

Türk öğrencilerin inovatif projesi uluslararası yarışmada birinci oldu

Saint Joseph Lisesi öğrencileri, Türkiye’de yaşayan mültecilerin besin ihtiyaçlarını gidermek ve mültecilere ekonomik özgürlük kazandırmak adına oluşturdukları projeleri ile katıldıkları Lasalle Enstitüsü liseler arası yarışmada birinci oldular. Mülteciler, belediyelerin tahsis edeceği yeşil alanlarda organik tarım ve hayvancılık yaparak kendi ihtiyaçlarını giderebilecekler. Ayrıca kurulan organik yeşil mülteci pazarlarında bu ürünlerin fazlası ve bir takım el işi ürünler satılabilecek. Proje, mültecilere ekonomik bağımsızlık kazandırırken aynı zamanda çevre dostu olması ile büyük ilgi topladı. Projenin bir an önce hayata geçirilmesi için fizibilite çalışmaları devam ediyor.

Derleyen: İge İdil Kılıç
Kaynak: EkoIQ http://ekoiq.com/krize-surdurulebilir-ve-inovatif-cozumle/