Anne karnındaki bebekler de lahana sevmiyor

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Anne karnındaki bebekler de lahana sevmiyor

Son bir araştırmaya göre anne karnındaki bebekler dahi tat uyaranlarına tepki gösteriyorlar. Fetüsler annelerinin yediklerini amniyotik sıvıdan algılıyorlar. Araştırmacılar farklı yiyeceklere gösterilen tepkileri ilk kez ultrasonla izlediler.

Bebekler daha duymaya ve görmeye başlamadan önce tat duyuları gelişiyor. İlk tat reseptörleri sekizinci hamilelik haftasında gelişiyor ve 15. haftadan itibaren, fetüs amniyotik sıvıyı yutunca annesinin ne yediğini algılamaya başlıyor. Yenidoğanlarla gerçekleştirilen çok sayıda araştırma, bu erken tat deneyimlerinin daha sonraki yemek zevki üzerinde etkili olduğunu gösteriyor.

Anne karnındaki bir bebeğin amniyotik sıvının aromalarına ne şekilde tepki verdiğini Durham Üniversitesi’nden Beyza Üstün, yüksek çözünürlüklü 4D ultrason görüntüleriyle gösterdi. Görüntülerde doğmamış bebeğin, çeşitli tat uyaranlar karşısında yüz ifadesini nasıl değiştirdiği net bir şekilde görülüyor. Deneyler sırasında 32 ve 36 haftalık hamile 100 kadın aç karnına aromalı kapsül yuttu. Kapsül ya 400 mg tatlımsı havuç tozu ya da aynı oranda buruk karalahana tozu içeriyordu.


Kapsül mideye ulaştıktan sonra araştırmacılar bebeklerin reaksiyonları ultrasonla kaydetmeye başladılar. Kapsülün alınmasından sadece yarım saat sonra fetüslerin mimiklerinde farklılıklar görüldü. Bu kısa zaman süresi içinde aroma maddeleri ince bağırsaktan kana, oradan da plasenta ve amniyotik sıvıya ulaşmıştı. Tatlımsı havuç tozlu kapsülü yutan anne adaylarının, bebekleri dudaklarını gülümser gibi yanlara doğru çekti veyahut da sanki emecekmiş gibi büzdüler. Lahana tadı alan fetüsler ise dudaklarını birbirine bastırarak ya da üst dudaklarını kaldırarak tepki verdiler.

Bu görüntüler doğmamış bebeğin bile annesinin yediklerini algılayarak bunlara tepki gösterdiğini ortay koyduğunu kanıtlıyor. Bu bilgi, doğum öncesi algı bilgimiz ve annenin yiyeceğinden farklı tat uyaranları arasında ayrım yapma yeteneğimiz için önemli. Araştırmacılar bundan sonraki çalışmalarında, başlangıçtaki olumsuz tepkilerin alıştırmayla zayıflatılıp, zayıflatılamayacağını öğrenmek istiyorlar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak