Beynin gelişimi ve işleyişinde sinekler ve insanlar arasındaki benzerlik

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Beynin gelişimi ve işleyişinde sinekler ve insanlar arasındaki benzerlik

Fiziksel olarak çok farklı olsalar da, sinek, fare ve insan beyinlerinin oluşumu ve işleyişinde benzer genetik mekanizmalar bulunuyor. King's College London, Arizona Üniversitesi, Leuven Üniversitesi ve DSMZ Leibniz Enstitüsü'nün ortak yürüttüğü çalışmanın sonuçları, davranışları kontrol etmede önemli rol oynayan beyin bölgelerinin oluşumu için gerekli genetik aktiviteyi düzenleyen mekanizmaların böcekler ve memelilerde aynı olduğuna işaret ediyor.

Çalışmaya göre, söz konusu düzenleyici mekanizmaların işleyişi engellendiğinde böceklerde ve memelilerde benzer davranış problemleri ortaya çıkıyor. Araştırmacılar bu durumun, genlerin aktivitesini kontrol eden yapı taşlarının hem beyin devrelerinin oluşumu hem de işleyişinde kilit rol oynadıklarını gösterdiğini ve bir ortak atadan miras kalmış olabileceklerini belirtiyor.

Koordineli davranış için gerekli olan beyin devrelerinin insanlarda, sineklerde ve farelerde benzer mekanizmalarla ortaya çıktığı gösteren bu çalışmanın insan ve sinek beyinleri arasındaki benzerliklerin kaynağına dair kanıt sunan ilk araştırma olduğu ifade ediliyor. Araştırmacılar, birbirlerinden çok farklı yollar izlemiş bu beyinlerinin evriminin 500 milyon yıl öncesinden bir ortak ataya kadar izlenebileceğini belirtiyor.


Beyinle ilgili temel genetik düzenleyici mekanizmaları tespit etme, nasıl ortaya çıktıklarını ve çalıştıklarını öğrenmenin, anksiyete ve otizm spektrum bozukluğu gibi durumlara yol açabilen küçük değişimlerin daha iyi anlaşılmasına katkı sunabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: https://www.kcl.ac.uk/news/humans-and-flies-employ-very-similar-mechanisms-for-brain-development-and-function