Dünyanın en büyük hayvanları

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri

Dünyadaki en büyük hayvanın 21 metre uzunluğundaki mavi balina (Balaenoptera musculus) olduğunu biliyoruz. Ama peki ya en büyük kuş, kelebek ya da keseli hayvan? Dünyada kendi türü arasındaki en büyük 15 hayvanı sizin için sıraladık:

En büyük kuş


Kanat boyu 3 buçuk metreye varan gezgin albatros (Diomedea exulans), günümüzde dünyadaki en büyük kuştur. Kanat boyutu 6.1 ile 7.3 metre arasında olan dünyanın en büyük kuş türü Pelagornis sandersi’nin ise nesli tükenmiştir. Connecticut Greenwich’teki Bruce Müzesi’nden paleontolog Daniel Ksepka, Pelagornis sandersi’nin kanat uzunluğunun günümüz gezgin albatroslarının kanatlarından iki kat uzun olduğunu belirtiyor.

En ağır kuş türü, ağırlığı 111 kilogram olan devekuşu iken, nesli tükenmiş en ağır kuş ise fil kuşu (Aepyornis maximus) veya moalardır (Dinornis robustus- Yeni Zelanda deve kuşu). Bilim insanlarının bu konudaki tartışması sürmekle beraber Ksepka, birini seçmek gerekirse Aepyornis maximus’un yaklaşık 500 kilogram ile daha ağır geleceğini tahmin ettiğini ve bu kuşların uçamayan bir tür olduğunu da ekliyor.

En büyük kelebek

Kraliçe Alexandra kelebeği (Ornithoptera alexandrae) kanadı sayesinde dünyanın yaşayan en büyük kelebeği ünvanını kazanmış durumda. Kanat boyu yaklaşık 0.3 metre olan olan bu kelebek türüne sık sık rastlanıyor. Papua Yeni Gine’deki yağmur ormanlarında yaşayan bu tür, Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından da nesli tehlikede olan hayvanlar listesine alınmıştır. Bu türün dişi kelebekleri kahverengi olmakla beraber kanat boyları 28 ile 31 santimetre arasındadır. Sarı, yeşil, siyah veya mavi renkli olan erkekler ise daha küçük olmakla birlikte kanat boyları 17 ile 19 santimetre arasındadır.

 

 

 

 

En büyük kemirgen

Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris), kemirgenlerin kralıdır. Ayaklarından omuzlarına kadar yaklaşık 60 santimetre uzunluğuna gelen bu tür, San Diego Hayvanat Bahçesi’ne göre dünyanın yaşayan en büyük kemirgen türüdür. Yaşayan akrabalarından, kısa kuyruklu Güney Amerika kemirgenlerinden ve kobaylardan da büyük olan kapibara, karada yaşayabildiği gibi perdeli ayakları sayesinde suda da yüzebilir. Bu devasa kemirgenlerin kökeni Güney Amerika’ya dayanmaktadır.

 

 

En büyük yumuşakça

Boyutları 1.2 metreye, ağırlığı ise 227 kiloya ulaşan dünyanın yaşayan en büyük çift kabuklu yumuşakçası dev istiridyedir (Tridacna gigas). Dev tekne kurdu (Kuphus polythalamia) çok az daha uzun olmasına rağmen ağırlığı daha azdır. Kabukları fildişini andıran bu garip deniz yumuşakçasının ağırlığı ise 1 ile 1 buçuk metre arasındadır. Kabuk içerisindeki hayvan siyah renkli ve sümüksü olmakla birlikte uzunluğu bir beyzbol sopası kadardır.

 

 

 

En büyük balık

Dünyanın en büyük balığı, boyutları 12 metreye kadar uzanabilen balina köpekbalığıdır (Rhincodon typus). 20.6 ton olan bu devasa balık, iki okul otobüsü ağırlığındadır. Su içindeki besinleri süzerek yiyen bu canlılar, Atlantik Okyanusu ve Hint Okyanusu’nun tropik sularında yaşamaktadır. Balıkçılar tarafından yakalanan, kazara ağa takılan veya deniz araçlarının çarptığı bu narin canlılar, Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından nesli tehlike altında olan hayvanlar listesine alınmıştır.

 

 

En uzun yılan

Derisi ağ desenine benzeyen piton, kayıtlara geçmiş 41 piton türü arasında en uzun olanıdır. Görülmüş en uzun piton, 8 metre olup, yan yana konmuş beş kuyruklu piyanonun uzunluğunu bile geçmektedir. Nisan 2016’da Malezya’da bir inşaat alanında bulunan bu piton, yakalanmasından kısa süre sonra ölmüştür. Bu Malezya yılanı, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş 7.7 metre uzunluğundaki Medusa adlı yılandan bile uzundu.

 

 

 

En büyük kertenkele

Amansız, çatal dilli Komodo ejderi (Varanus komodoensis) yaşayan en büyük kertenkeledir. Erkek Komodo ejderleri yaklaşık 3 metre uzunluğunda ve 90 kilo ağırlığındayken, 1.8 metre uzunluğuna ancak erişen dişiler daha küçüktür. Bu hızlı yırtıcıların harika bir görüş ve koku alma yeteneği vardır. Bu sayede manda, ceylan, domuz ve hatta insanları bile kolaylıkla avlayabilirler. Aman dikkat!

 

 

 

 

En büyük keseli hayvan

Büyük kızıl kanguru (Macropus rufus) dünyanın yaşayan en büyük keseli hayvanıdır. National Geographic’e göre kafasından kuyruk sokumuna kadar yaklaşık 1.6 metre uzunluğunda olan bu hayvan türünün kuyruğu ise 1.1 metre kadardır ve ağırlığı 90 kiloyu bulmaktadır. Ancak yaşamış en büyük kanguru, 240 kilo ağırlığında olan, Avustralya Müzesi’ne göre nesli yaklaşık 15.000 yıl önce tükenmiş küçük başlı dev kangurudur (Procoptodon goliah). En büyük keseli hayvan ise bir ayıyı andıran, dört ayaklı Diprotodon optatum’dur. Ön ayakları üzerindeyken 1.7 metre uzunluğuna gelen bu keselinin boyu, iki ayağının üzerindeyken yaklaşık 4 metreye gelmektedir. Ağırlığı ise 2.800 kiloya yakın olan bu keseli türünün nesli, Avustralya Müzesi’ne göre yaklaşık 25.000 yıl önce tükenmiştir.