Neden bilim? – Mihri Özkan: Bilim ve teknoloji hepimizin geleceğidir

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Neden bilim? – Mihri Özkan: Bilim ve teknoloji hepimizin geleceğidir

Küçüklüğümden beri inovasyon benim hayat tarzım olmuştur. Oyuncaklarımla yeni düzenekler kurmak, onların mekanik ve yapısal değişikliklerini incelemek, oyuncakların hangi parçalardan nasıl bir araya getirildiğini inceleyip anlamak benim hep ilgimi çekmiştir. Ancak bilim ve araştırma alanındaki ilgim, babamın kalbi için takılan kalp piliyle daha da arttı. Bu bir nevi benim Li-ion batarya alanında çalışmam için büyük bir motivasyona dönüştü. İklim değişikliği üzerindeki aktif çabalarımda, sıfır emisyonlu arabaların bataryalarını geliştirmek için güzel bir birleşim noktası oldu. Elektrikli araçların çalışmalarında en önemli teknolojik parçalardan birisi olan batarya, aynen vücuttaki kalp gibi görev görmektedir.

Louis Pasteur’ün güzel bir sözü var: “Bilimin ülkesi yoktur. Çünkü bilim insanlığa aittir ve ışığı bütün dünyayı aydınlatır”. Bu güzel sözden de anlaşıldığı gibi herhangi bir ülkede geliştirilen teknolojiyi bütün insanlık kullanıyor dünyada. COVID-19 aşısı Almanya’da, Çin’de, İngiltere’de ve ABD’de geliştirildi, ama bütün dünya vatandaşları bunu kullanıyor ve hayatlarını korumaya alıyor. Bunun gibi günlük hayatımızın olmazsa olmazları, cep telefonu, laptop, araba gibi teknolojiler de dünyanın farklı yerlerinde geliştirilip bütün insanlığın hizmetine sunulmuştur. Görüldüğü üzere hayat şartlarımızın kolaylaştırılması, yaşam ve sağlık kalitemizin iyileştirilmesi için bilimsel gelişmeler şart. Bilimsel çalışmalar sonucunda geliştirilen teknolojiler hem insanlığa hizmet veriyor hem de geliştiren ülkenin ekonomisine çok büyük ölçüde katkıda bulunuyor. Bu da o ülkede yaşayanların yaşam düzeylerinin iyileştirilmesine vesile oluyor.

Bilim ve teknoloji hepimizin geleceğidir. Bu nedenle yeni nesillerimizin bilimsel eğitimi büyük önem taşıyor. İnsan nüfusunun yıldan yıla arttığı bir dünyada enerji, yiyecek, içecek, sağlık ve yaşam ihtiyaçlarının da paralel olarak artması, daha gelişmiş temiz enerji kaynaklarının geliştirilmesi, verimli ve akıllı tarım teknolojileri, ucuz arıtılmış su kaynakları, başarılı aşı teknolojileri ve yaşamı kolaylaştıracak diğer teknolojilerin geliştirilmesini büyük bir ihtiyaç haline getiriyor. Çoğunlukla toplumsal ihtiyaçlardan doğan yeni teknolojilerin geliştirilmesine vesile oluyor. Bilim bence “WIN-WIN”dir. Bilimi geliştiren kişi, ülke ve bütün insanlık, bilimden ve sonucunda geliştirilen teknolojilerden fayda görür.


Prof. Dr. Mihri Özkan