Yeni bulgu: İklim değişiminden etkilenmeyen kutup ayıları da var

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Yeni bulgu: İklim değişiminden etkilenmeyen kutup ayıları da var

Kutup ayılara karadaki en yırtıcı hayvanlardır ve buzlu yaşam alanlarını uyum sağlama konusunda da uzmanlaşmışlardır. Koruyucu postları altındaki kalın bir yağa tabakasıyla birlikte eksi 50 derecelik soğuklukta bile üşümezler. Hayvanların saydam tüyleri ayrıca koyu renkli ciltlerine yansıyan güneş ışınını, sıcaklık enerjisine çevirmeye de izin verir. Kutup ayılarının, güçleri ve iri beden yapıları nedeniyle doğal düşmanları yoktur.

Ancak özellikle artan sıcaklıklar yüzünden uzmanlar, kutup ayılarının 2100 yılına dek doğal ortamdan kaybolacaklarını tahmin etmişlerdi. Normal koşullarda kutup ayılarının kalın bir buz tabakasına ihtiyaçları vardır. Çünkü ancak bu şekilde başlıca besin kaynağı olan fokları avlıyorlar. Ne var ki yaşam alanlarındaki buz, artan sıcaklıklar yüzünden durmadan eriyor. Bu yüzden ayılar yeterli miktarda buzun bulunduğu bölgelere gidiyorlar. Ama oralarda da yeterli besin bulamıyorlar. Bu yüzden bazı ayılar aylarca, fok avlayamadıkları bölgede kalıyorlar.

Fakat uluslararası bir araştırma ekibi şimdi tüm kutup ayılarının avlanmak için buza ihtiyaç duymadıklarını buldu. Washington Üniversitesi’nden Kristin Laidre kısa bir süre önce Güneydoğu Grönland’da yeni bir alt grubu inceledi. Buradaki ayılar sadece avcılar tarafından biliniyordu ama bugüne dek ayrıntılı bir şekilde incelenmemişti.


İlk bakışta bu ayıların diğer kutup ayılarından pek farkı yok. Ancak hayvanların ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve 36 yıllık araştırma verilerinin değerlendirilmesi sonucunda, uzmanlar genetik özellik fark ettiler. Uzmanların tahminlerine göre bu ayılar birkaç yüz yıl önce hemcinslerinden ayrılmışlar ve o zamandan bu yana izole bir grup olarak yaşıyorlar. Bu ayılardan geriye  sadece birkaç yüz tane hayvanın kaldığı tahmin ediliyor.

Science dergisinde yayımlanan araştırma yazısına göre Güneydoğu Grönland’daki popülasyon, şimdiye dek keşfedilen yirminci alt grup. Söz konusu ayılar diğerlerinden farklı bir yaşam alanında yaşıyorlar ve daha önce kutup ayılarında hiç görülmeyen bir avlanma davranışı sergiliyorlar. Güneydoğu Grönland göreceli olarak ılıman bir iklim, kısa süre için buzlanma var ve dolayısıyla da kapalı buzlu alanlarda fok avına çıkacak çok kısıtlı bir zaman kalıyor. Ancak Grönland’daki kutup ayıları için bu pek sorun teşkil etmiyor. Bu ayılar kalın buz tabakaları yerine denize akan buzulların buzundan yararlanıyorlar. Sürekli yenilenen buz ve orada yaşayan foklar, ayıların tüm bir yıl boyunca yiyecek bulmalarını sağlıyor.

Kuzey kutbunda bu tür habitatlar yetersizdir. Bununla birlikte, Grönland’ın güneydoğusunda birkaç hayvanın hayatta kalabilmesi tüm kutup ayıları için olumlu bir işaret diyor araştırmacılar. Onların varlığı ayıların nispeten hızlı uyum sağlayabileceği alanlar olduğunu açıklıyor. Burada en azından diğer birçok kutup ayısı için kötü sonuçlar verecek olan iklim değişiminden kaçabilecekler. Güneydoğu Grönland’daki yaşam alanlarının kutup ayılarının hayatta kalabilmeleri için ne kadar etkili olacağını zaman gösterecek. Araştırmacılar kutup ayılarının Grönland’daki çevrelerine nasıl uyum sağladıklarını ve avlanma yollarının ne kadar etkili olduğunun daha iyi anlaşılmasıyla, gelecekte kutup ayılarının daha iyi korunabileceğini tahmin ediyorlar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak