Türkiye’de Tıbbın Evrimi
Dr. Galip Ata tarafından Türkiye’de Tıbbın Evrimi başlığıyla hazırlanan ve 10-18 Eylül 1932 tarihinde Bükreş’te toplanan Dokuzuncu Uluslararası Tıp Tarihi Kongresi’ne
Fransızca olarak sunulan uzun bildiri metni, Fransızcadan Osman Bahadır tarafından çevrildi. Dr. Galip Ata kongreye katılmadığı için bildiriyi Prof. Dr. Tevfik Recep (Örensoy) okumuştu. Ülkemizin tıp tarihiyle (ve aynı zamanda sosyal tarihiyle) ilgili bu son derece önemli ve ilginç çalışma, ne yazık ki, belki de Fransızca yazılmış olduğu için şimdiye kadar unutulmaya mahkum edilmiştir. Dr. Galip Ata erken Cumhuriyetin önemli bir araştırmacısı ve kültür insanı.. Galip Ata’yı da tanıyacaksınız.
İçindekiler:
Önsöz
Türklerde Tıbbın Başlangıcı
Doğu’ya Özgü (Doğucu) Dönem
Batıcı Dönem
Galip Ata özellikle radyo için hazırladığı “Evin Saati” ve “Posta Kutusu” programlarıyla tanındı. Anlaşılması zor tıp konularını herkesin anlayabileceği bir dille hazırladığı “Evin Saati” programı, kendisi kekeme olduğu için Baki Süha Edipoğlu tarafından sunuluyordu. Beş yıl süren bu programdaki konuşmalar, Radyoda Evin Saati başlığıyla 1934’te 3 cilt olarak yayımlandı. Galip Ata, 1943’te İstanbul Milletvekili seçildi. Kitabın önsözünde daha ayrıntılı bilgi bulunuyor.
14.90 TL. Satın alma: https://abonelik.herkesebilimteknoloji.com/hbt-akademi/
***
Thomas Kuhn ve Modernizm
Bilim Tarihi araştırmacısı olan, bu konularda çok sayıda kitabı ve araştırması makalesi bulunan Osman Bahadır’ın Thomas Kuhn ile Modernizm arasındaki ilişkileri inceleyen kitabı şu başlıkları içeriyor:
Thomas Kuhn ve postmodernizm
Postmodernizmin yükselişi
Thomas Kuhn ve postmodernizm
Thomas Kuhn ve pozitivizm
Thomas Kuhn’un “bunalımdan doğan bilimsel devrim” tezi
Thomas Kuhn ve biyoloji devrimi
Ek Yazılar
Ek-1: Bilim nasıl ilerler?
Ek-2: Bilim tarihine panoramik bir bakış:
Bilimsel keşifler zorlaşıyor mu?
Ek-3: Türlerin Kökeni’nden ikili sarmala biyoloji devrimi
14.90 TL. Satın alma: https://abonelik.herkesebilimteknoloji.com/hbt-akademi/