2.000’e yakın bilim insanı, Trump’ın bilime yönelik saldırıları üzerine ‘imdat’ mektubu yayınladı

Öne Çıkanlar Sağlık Toplum Yaşam Bilimleri
2.000’e yakın bilim insanı, Trump’ın bilime yönelik saldırıları üzerine ‘imdat’ mektubu yayınladı

ABD’de Trump yönetiminin özel üniversiteler ile bilimsel kurum ve kuruluşlarına yönelik tehditleri, federal hibe iptalleri, ideolojik fon incelemeleri, toplu işten çıkarma ve sansür gibi uygulamaları devam ediyor.

Buna karşın Ulusal Bilimler Akademisi (NAS) ve ona bağlı Mühendislik ve Tıp Akademileri'nin 1.900'den fazla üyesi, Trump yönetiminin bilime yönelik saldırılarının yarattığı tehlikeler konusunda uyarıda bulunan açık bir mektup imzaladı.

“Ülkenin bilimsel teşebbüsü yok ediliyor”

“Gerçek bir tehlike görüyoruz,” diye belirtilen mektupta, şu ifadeler yer alıyor:


“Farklı siyasi inançlara sahip olan araştırmacılar olarak bağımsız bilimsel araştırma geleneğini korumak istiyoruz. Bu SOS’i açık bir uyarıda bulunmak için imzalıyoruz: Ülkenin bilimsel teşebbüsü yok ediliyor.”

Mektupta, ayrıca “Trump yönetimi, bilimsel kuruluşlara sağlanan fonları azaltıyor, bilim insanlarına verilen hibeleri sonlandırıyor, laboratuvarlarının fonlarını kesiyor ve uluslararası bilimsel iş birliğini engelliyor,” diye belirtiliyor.

“Yapılan fon kesintileri, yeni hastalık tedavileri çalışmaları da dahil olmak üzere kurumları araştırmalarını durdurmaya, öğretim görevlilerini zorunlu olarak işten çıkarmaya ve bilimin geleceğini teminatı olan lisansüstü öğrenci kaydını durdurmaya zorluyor.”

“Trump yönetimi sansür uyguluyor ve bilimsel bağımsızlığı yok ediyor”

Mektup şöyle devam ediyor:

“Bilimin misyonu olan ‘gerçeğin arayışı’, bilim insanlarının yeni soruları özgürce araştırmasını ve bulgularını dürüstçe, kişisel çıkarlardan bağımsız olarak bildirmesini gerektirir. Buna karşın yönetim sansür uyguluyor ve bu bağımsızlığı yok ediyor. Hangi çalışmaların finanse edileceği veya yayınlanacağı, sonuçların nasıl bildirileceği ve kamuoyunun hangi verilere ve araştırma bulgularına erişebileceği konusunda yürütme emirleri ve mali tehditler kullanıyor. Yönetim, iklim değişikliği gibi sakıncalı bulduğu konulardaki araştırmaları engelliyor veya aşı güvenliğinden alternatif ekonomik eğilimlere kadar değişen konularda hoşuna gitmeyen şeylerin araştırılmasına ve sonuçların açıklanmasına engel oluyor.”

Trump yönetimi, bilimsel açıdan en çok “aşı karşıtlığı” ve “iklim değişikliğini inkâr eden” bir noktada dururken, yakın zamanda işgücü ve fon kayıpları yaşayacak kuruluşlar arasında Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı’nın (HHS) yanı sıra Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yer alıyor.

Abraham Lincoln'ün (1809-1865) yönetimi sırasında 1863'te Kongre'nin bir yasasıyla kurulan Ulusal Bilimler Akademileri, ABD’nin bilimsel açıdan en saygın kuruluşları arasında yer alıyor. Yaşam bilimleri, tıp ve mühendislik alanında çalışmalar yürüten akademinin üç şubesinde toplamda 6.800'den fazla üye bulunuyor.

Kaynak

Görsel kaynağı: Gage Skidmore