Asya’nın en iyi üniversiteleri açıklandı: 17 Türk üniversitesi listede

Öne Çıkanlar Toplum

Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu Times Higher Education (THE), beşinci kez Asya’nın En İyi Üniversiteleri Sıralamasını açıkladı. Sıralamada geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Singapur Ulusal Üniversitesi birinci, Pekin Üniversitesi ise ikinci sırada yer alıyor. 300 üniversitenin bulunduğu listede Türkiye’den toplam 17 üniversite var.

THE Asya’nın En İyi Üniversiteleri Sıralaması, öğrenme ortamı, araştırma çalışmaları, atıflar, uluslararası profil ve sanayi geliri gibi toplamda 13 özelliğe göre belirleniyor. İlk 50'de Türkiye’den üç vakıf üniversitesi Koç, Sabancı ve Bilkent var. Koç Üniversitesi 27, Sabancı Üniversitesi 33, Bilkent Üniversitesi ise 46. sırada.

Geçtiğimiz yıl 200 üniversiteden oluşan sıralamada ilk 50'de 3, ilk 100'de 7, toplamda 11 Türk üniversitesi bulunuyordu. Bu yıl listeye İzmir Teknoloji Enstitüsü, Atılım, Ankara, Gazi, Marmara, TOBB Ekonomi ve Teknoloji üniversiteleri de girdi.


Asya'nın en iyi 10 üniversitesi:

Listede yer alan Türk üniversiteleri:

THE Editörü Phil Baty, Türkiye’de yükseköğretim sistemini şöyle yorumluyor:

"17 Türk kurumunun Asya'nın en iyi üniversiteleri listesinde yer alması harika bir haber. Fakat sıralama, ülke için karışık bir tablo oluşturuyor. Geçen yıl 7 üniversite ilk 100’e girmiş olmasına rağmen bu yıl 6 üniversite bunu başardı. Geçtiğimiz yıla göre daha yüksek bir puana ulaşmasına rağmen, Türkiye'nin bir numaralı kurumu olan Koç Üniversitesi, geçen yıla göre altı sıra geriledi. Bu, diğer kurumların daha hızlı geliştiği anlamına geliyor. Fakat masadaki rekabetin artmasına rağmen, birkaç Türk üniversitesi de gelişti. Örneğin, Sabancı Üniversitesi, başta araştırma etkinliği ve sanayi geliri olmak üzere, genel performansı sayesinde beş sıra daha yükselerek 33. sırada yer buldu.”

Yüksek öğretime katılım %70 arttı

Türkiye, “Dünyanın yeni eğitim süperstarsları” olarak adlandırılan, yedi TACTICS (Tayland, Arjantin, Şili, Türkiye, İran, Kolombiya ve Sırbistan) ülkesinden biri. Türkiye, 2000 ile 2014 yılları arasında ARGE’nin GSYIH içindeki payını %1'e yükselterek ikiye katladı. 2010-2014 yılları arasında ise yükseköğretime katılım %71 oranında arttı. Bu iyi bir haber, ancak bu genişlemenin kalitedeki artıştan mı kaynaklandığı sorusuna net bit yanıt verilemiyor.

Türkiye'de yükseköğretim, son dönemde yaşanan istikrarsızlık ve aksaklıklar, nedeniyle tehlikede. Asya'nın en iyi 300 üniversitesinden oluşan bu sıralama, bu kıtanın ne kadar dinamik, çeşitli ve rekabetçi bir eğitim bölgesi olduğunu gösteriyor. Türkiye bu gelişimin önemli bir parçası olabilir ancak geride kalmadığından emin olması gerekiyor.

Gelecek Uzak Doğu’da

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da başta Singapur olmak üzere Çin, Hong Kong, Japonya ve Güney Kore öne çıktı. Özellikle teknoloji ve mühendislik okulları listelerin üst sıralarında yer alıyor. Dünyada bilim ve teknoloji ekseninin Uzak Doğu’ya kaydığı düşünüldüğünde, Asya üniversitelerinin değerlendirildiği listelerdeki derecelerimiz farklı bir anlam kazanıyor.