Hayvanlar birbirlerini neden öldürür?

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Hayvanlar birbirlerini neden öldürür?

Böcek ve eklembacaklıların birçok türünde cinsel yamyamlık, yani dişinin erkeği çiftleşmeden önce, sonra veya çiftleşme esnasında yemesi durumu görülür. Ayrıca köpek balığı embriyolarının da hala rahimdeyken diğer yavruları yediği biliniyor. Elbette hayvanlar arasındaki öldürme vakalarında yeme eylemi her zaman görülmez.

Bunun dışında hayvanlar âleminde eş bulma kavgaları görülüyor, bu kavgalar kimi zaman ölümle sonuçlanır. Örneğin bazı sinekkuşu türleri evrimleşerek, erkeklerin kavga esnasında birbirlerine saplamak için kullandığı hançer kadar sivri uçlu gagalara sahiptir. Ancak bazı durumlar cinayet değil, cinsel rekabetten kaynaklanır. Örneğin bir grup erkek Batı kurbağası, suyun içindeki bir dişinin etrafını sararak dişinin boğulmasına yol açabilirler.

Elbette konu cinayet olunca sosyal memelilerden ötesini aramanıza gerek yok.


2016 yılında İspanya’daki araştırmacılar insanların da dahil olduğu 1.024 memeli türünde görülen 4 milyon ölüm ile ilgili verileri inceledi. FBI verilerine göre yalnızca Amerika’da 2015 yılında yaklaşık 16.000 cinayet görüldüğü ve insanların kıskançlık, parayla ilgili anlaşmazlıklar veya kendilerinden farklı olan insanlara karşı nefret gibi birçok gerekçe düşünülürse, homo sapiens sapiens türünün kendinden olanı en çok öldüren tür olduğu söylenebilir.

En öldürücü memeli hayvan türü ise firavun fareleri: Firavun farelerinin %20’si kendi türleri tarafından öldürülüyor. Genel olarak bakıldığında incelenen hayvanların neredeyse yarısı kendi türünü öldürüyor. Aralarında en öldürücü olan memeli grubu ise primatlar: Bu memelilerin kendi türlerini öldürme oranı diğer bütün memelilerinkinden çok daha fazla. Elbette araştırma sonucunda dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var: İnsanlar ile diğer memeli türleri arasındaki cinayetlerde çok büyük farklar var: Memelilerde görülen cinayetlerin çoğunda bebeklerin öldürülmesi söz konusu. Örneğin firavun farelerinde baskın dişiler, düzenli olarak diğer dişilerin yavrularını öldürür. İnsanlar ise kendi türlerinin yetişkinlerini öldüren, içerisine kurtların, aslanların ve benekli sırtlanların da dahil olduğu küçük bir hayvan grubundadır. Bu grupta biz insanlar ön plana çıkıyoruz.

Derleyen: Sevda Deniz Karali

Kaynak