Leonardo da Vinci, üstün görme yetisi sayesinde başarılı olmuş

Öne Çıkanlar Toplum

İsviçreli araştırmacılara göre Leonardo da Vinci ortalamanın üzerinde bir görme yetisine sahipti. Öyle ki yusufçuğun kanat çırpışını bile görebiliyordu. Ustanın üstün görme yetisi ona çizimlerinde ve resimlerinde de yardımcı olmuş diyor Basel Üniversitesi’nden David Thaler.

Da Vinci’nin üstün görme yetisine sahip olduğunu sanat tarihçiler zaten tahmin ediyorlar. Thaler’in örnek gösterdiği bir araştırmada Leonardo da Vinci’nin (1452-1519) yapmış olduğu yusufçuk çizimlerinde ön ve arka kanatlarının senkron hareket etmediğinin anlaşıldığı görülüyor. Oysa bu keşif 400 yıl sonra ağır çekim kayıtlarıyla kanıtlanabilmişti.

Thaler aynı üstün görme yetisine Japon ressam Hokusai’in de sahip olduğunu düşünüyor. Hokusai,”Kanagawa’nın dev dalgası” resmiyle ünlenmiştir. Ayrıca Hokusai de yusufçuk kanatlarının hareketleri arasındaki farkı tespit etmişti. Hızlı hareketlerin takip edilmesine dayanan üstün görme yetisinin bazı tenis ve beyzbol oyuncularında da olduğu biliniyor.


Thaler çalışmasında, bireysel ışık uyaranlarının sürekli ışık olarak algılanma sıklığını ifade eden titreşim füzyon frekansına da dikkat çekiyor. İnsan ortalama olarak saniyede 20-40 uyarım algılayabiliyor. Ancak bazı beyzbol oyuncuları, topun saniyede 50 kez dönüşünü bile görebiliyorlar. Leonardo da Vinci de, yusufçuğun kanat çırpışlarını görebilmek için saniyede 50-100 uyarım görebiliyor olmalıydı diyor araştırmacı.

Thaler bu yetinin Leonardo da Vinci’nin eserlerinin başarısını da açıklıyor diyor. Mesela Mona Lisa’nın gülümseyişi, sırf gülümsemeden çok kısa önceki anı temsil ettiği için o denli gizemlidir. Leonardo da Vinci bu anı üstün görme yetisiyle yakalamış ve resmedebilmiştir olabilir.

Kaynak:

Evidence For Extraordinary Visual Acuity in Leonardo’s Comment on a Dragonfly and Sfumato in Leonardo’s Portraits: Optical and Psychophysical Mechanisms, Discoveries of the Leonardo da Vinci DNA Project, 18.06.2020.