İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nde gerçekleşen Hafıza-i Beşer Konuşmaları, 2019-2020 akademik yılı ikinci döneminde devam ediyor. Osmanlı yazma kültürünün farklı izdüşümlerini tartışmaya açan yeni konuşmalar sizi bekliyor.
Birnur Temel'in eski yazma sayfalarının doğal mürekkeplerle yeniden yaratılacağı "Şifalı Sayfalar: Doğal Mürekkeplerle Çağdaş Yazmalar" atölyesi 11 Ocak Cumartesi saat 14.00'te düzenlenecek.
Bir diğer etkinlik ise Murat Güvenç’in "Bostancıbaşı defterlerinin yeni tekniklerle nasıl değerlendirilebileceğine" dair sunumu ve Ayşe Nur Akdal ile Murat Tülek’in katkılarıyla 16 Ocak Perşembe günü 18.30'da gerçekleşecek.
Tarih meraklısı katılımcılar, Osmanlı yazmalarına dair detaylı bilgiler edinecekler.
Kim kimdir?
Murat Güvenç: ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden lisans ve yüksek lisans dereceleri alan Murat Güvenç, 1978’den itibaren ODTÜ, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Şehir Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2014 yılından bu yana Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi’nin müdürü olarak görev yapmaktadır. Veri görselleştirme, kent coğrafyası/sosyolojisi ve kurum tarihi alanlarında yayımlanmış eserleri vardır. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nca desteklenen projesi kapsamında İstanbul 1920–2010 sergisinin toplumsal ve ekonomik coğrafya tema küratörlüğünü yapmıştır.
Ayşe Nur Akdal:Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde 2012 yılında tamamlayan Ayşe Nur Akdal, 2018-2019 yılları arasında yürütücülüğünü Prof. Murat Güvenç’in üstlendiği “Sanayileşme Öncesi Haliç ve Boğaz Kıyılarının Sosyal ve Mekansal Yapısı: Bostancıbaşı Defterleri Üzerinde Sayısal Çözümlemeler” adlı projede asistanlık yaptı.
Murat Tülek:Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Şehircilik bölümünde doktora öğrencisi, Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi'nde araştırmacı olan Murat Tülek, 2013 yılından beri “İstanbul’un Mega Projeleri” isimli interaktif haritalama projesini yürütmektedir. 2016 yılında aldığı SALT Araştırma Dr. Mehmet Bozdoğan fonu desteğiyle “Birinci Boğaz Köprüsü'nün Ardından Gündelik Hayatta Değişimler” başlıklı projesine devam etmektedir.
Birnur Temel: Kanada’da heykel ve sanat tarihi bölümlerinden mezun oldu. İstanbul’da Play to Learn Anaokulu’nda çocuklarla birlikte İngilizce sanat çalışmalarında bulundu. Ara vermeden sürdürdüğü desen çalışmalarını bebekler ve çocuklarla buluşturmak için 2017 yılında MILKist’i kurdu.