Maliye’ye Eleştirel Bakış: Tülay Arın

Duyuru ve Etkinlikler

İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti (İFMC), Maliye Kürsüsü’nün sermaye ilişkilerine eleştirel yaklaşan saygın bilim insanı Prof. Dr. Tülay Arın’ı ölümünün 10. yılında bilim tarihindeki kıymetine dair sunumlarla anacak.

İFMC lokali İktisatlılar Evi’nde 21 Şubat Perşembe akşamı saat 18.30’da düzenlenecek olan etkinliğe Tülay hocanın meslektaşları, öğrencileri ve dostları katılacak. Tülay Arın, emekten yana duruşu örgütlülük bilinci, sevgi dolu yüreğiyle yoldaşı bilim kadınları Türkan Saylan ve Türkel Minibaş ile aynı yıl sonsuzluğa uğurlanmıştı.
Marksist iktisatçıların yer aldığı “Onbirinci Tez” kolektifinin Yayın Kurulu'nun da üyesi olan Tülay Arın, kamu ekonomisi, maliye teorisi, maliye politikası, iktisat stratejileri, iktisadi planlama ve kalkınma, gelir dağılımı, kadının iktisadi durumu, kadın ve ekonomi, bilimsel araştırma teknikleri gibi alanlarda çeşitli lisans ve lisansüstü programlarda dersler vermiş, çeşitli akademik, yönetsel kurul ve komisyonlarda çalışmıştı.

Meslektaşı Nail Satlıgan (ö. 2013), Sermin Sarıca’nın hocasının ardından derlediği “Tülay Arın’a Armağan” Belge Yayınları (2010)'a yazdığı yazıda, "Tülay Arın'ın, Maliye kürsüsünün, siyasi ilişkiler ile sosyo-ekonomik çelişkilerin kesişimi olarak, eleştirel ve radikal bir içerik edinmeye başlamasında büyük katkısı oldu" demiş  ve onu “işçi sınıfı aydını” olarak selamlamıştı.
Tülay Arın’ın ardından mesleki yazıları eşi ve meslektaşı Cengiz Arın tarafından derlenerek, “Kriz, Devlet, İktisat ve Sosyal Güvenlik Politikaları/Seçilmiş Yazılar” başlığı altında toplandı, Bilgi Üniversitesi Yayınları arasında Ekonomi-Politik Dizisinden (2013) yayımlandı.
Cengiz Arın kitabın yayımlandığı günlerde şu bilgiyi verir; “Bilgi Üniversitesi Yayınları yöneticisi Fahri Aral, yazılarının basılması önerisini Tülay'a yaptığını bana söylemişti. Tülay bunu düşünüyordu ama spesifik olarak bu konuda bir hazırlığı yoktu. Seçilmiş Yazılar, Bilgi Üniversitesi Yayınlar arasında Ekonomi-Politik Dizisi içinde basıldı. Derlemeyi yayıma hazırlarken, dizinin editörü olan Prof. Dr. Ahmet Tonak'la verimli bir işbirliği yaptık.

Kadın Eserleri Kütüphanesi’nde, Eylül 2015’te açılan Tülay Arın Özel Arşivi bulunuyor. Gelişmeye açık olan arşive, yazı, belge ve fotoğraf yollanabiliyor.