Bilim kadınları dünyayı kucaklayıp ileri taşıyor, hepsinin önü sonuna kadar açılmalı..

Editör ne diyor?

8 Mart Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun. Bu bahaneyle size dünyanın sorunlarını sırtlayarak çözüm arayan, bulan, öneren bilim kadınlarından bir grubu takdim diyoruz bu sayımızda. Bir süredir Türkiye’den çıkmış ama dünya biliminde kendilerine yer açan bilim kadınlarımızın başarılarını kapak bile yapıyoruz. Bunu sürdüreceğiz, dahası ülkemizde de bilime önemli katkılar yapmakta olan kadın bilimcilerimizin de öykülerini de hazırlıyoruz. Ayrıca gelecek sayımızda bir köşemizi üç haftada bir dönüşümlü olarak yazacak 3 kadın yazara – bilimciye ayırıyoruz.

Bu pozitif ayrımcılığımızı her fırsatta sürdüreceğiz... Çünkü dünyamız cinsiyet eşitsizliği içinde boğuluyor. Bununla ilgili bir de grafiğimiz var, buna göre, bu hızla gidersek cinsiyet eşitliği ancak 100 yıl sonra kapanabilecek.

Doğan Kuban hocamız, deneyimlerini paylaşmaya ve bizi aydınlatmaya devam ediyor. Bu haftaki yazısında, sanayi devi ülkeler tarafından sömürülmek istemiyorsak, bilimde ve teknolojide üreterek ilerlememiz gerektiğini yeniden gündeme getirdi.. Ya üretim uygarlığına katılacağız ya da üreten ülkelerin kölesi olacağız. Hoca, kapitalist sistemin dünyada teklediğine de işaret ederek önerilerde bulunuyor.


Erdal Musoğlu dünyada, bizim henüz düşüncesine, üretimine katılamadığımız temel tıp teknolojilerinde öne çıkan 5 gelişmeyi derledi; kanser modellemesinden RNA çözümlemesine kadar dikkate değer çalışmalar söz konusu. Bunlar gelişmelere yön verecekler.

Ata sözü ve sloganla düşünmede başarılıyız

Dr. Sinan Kürkcü, ilgi çeken yazı dizisine devam ediyor: Yaşamımızın ve Endüstri 4.0’ın bir parçası haline gelen yapay zekânın, toplumsal genel zekâyı nasıl dönüştürebileceğini irdelemeyi sürdürüyor. Yaşamın bağlantısallığı içinde yapay zekanın ve dijital dönüşümün yol açacağı toplumsal değişimler gündemde.

Beslenme sayfamızda ise gülgiller familyasından armudu inceliyoruz; doğal antioksidan, bağışıklık güçlendirici, kalp ve kemikler için birebir. Ancak çok yememek lazım çünkü tansiyonu düşürüyor. Daha fazla bilgi sayfalarımızda.

Tanol Türkoğlu, aylık hazırladığı ve giderek çok özgün bir seriye dönüşen Dijitalem köşesinde “Dijital Dürüstlük Rolü” başlığını ön plana alarak dijital dünyanın tarihi gelişimi ve güncel haberlerinden yola çıkarak notlarını paylaştı. Türkoğlu, normal köşesinde ise 40 yıl önceki “Bir toplum felsefi düşünmeden ne kertede yoksunsa, atasözü ve sloganla düşünme o kertede gelişmiş oluyor” saptamasının günümüzde daha da kök saldığını, ajitasyon aromalı mesajlar başlığı altında değerlendiriyor!

Koronavirüs bir solunum yolu hastalığı ve biz solunum yolumuzu ne kadar iyi tanıyoruz? Bu hafta solunum sistemimizle ilgili ilginç bilgiler paylaşıyoruz; soğuk algınlığına yüzlerce farklı virüsün neden olabileceği, astımın bir dönem psikoterapiyle tedavi edilmesi ve daha nicesi, Yağmur Kan derledi. Mustafa Çetiner, savaşların askerler üzerindeki ruhsal ve bedensel etkilerini köşesine taşıdı. Koronavirüs günlüğümüz üçüncü sayfada, Vietnam’ın başarısına odaklandık.

Ülkemizin özgün teknoloji fikir üreticisi ve uygulayıcısı, çözüm uzmanı Ali Akurgal, Bilim ve Teknoloji Politikaları başlıklı yazısında, 1990’da uluslararası rekabette Ruslar nasıl kırsal bölge için üretilmiş telefon santralı sattıklarını ve kişisel deneyimlerini anlatarak soruyor: Ulusal teknoloji politikalarımızı oluşturmaya sıra gelmedi mi sizce?

Yüzer güneş santralleri yayılıyor

Radyasyon Fizikçisi Dr. Yüksel Atakan, yüzer güneş santrallerinde elektrik üretimi üzerine yazdı: En büyük üreticiler, öneriler ve Türkiye bu konuda hangi noktada… Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Metin Özenci ise tüm doktorları ve doktor adaylarını ilgilendiren bir yazı kaleme aldı: Tanıda “5 Parmak Kuralı”, yitirilmiş hekimlik sanatını geri getirebilir mi? Bizce tüm doktorlara yayılması gereken bir makale!

İstanbul Kültür Üniversitesi’nden İş Güvenliği Uzmanı (A) Jeofizik Mühendisi Cumhur Gültekin, “Bina deprem yükü” yazısında önemli bilgiler paylaşarak, bina taşıyıcı sisteminin maruz kalacağı yükler hesaplanırken binanın deprem yükünün de hesaplanması gerektiğinin altını çizdi. Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Aynur Yongalık ise hukuka uyum (compliance) kavramı üzerinden hukukun geleceğine kısa bakış atarak bir meslek olarak hukuka uyum yöneticiliğini gündeme taşıdı.

Nilgün Özbaşaran Dede, bilim dünyasında yaşanan son gelişmeleri derlemeye devam ediyor: Elma kabuğu ve talaştan biyolojik plastik üretimi, tüm modern yeşil bitkilerin atası keşfi ve Akdeniz adalarına yerleşenlerin kökenine dair bulgular Araştırma Gündemi’nde sizi bekliyor. Tekno Vitrin köşesinde ise sizi yepyeni teknolojilerle buluşturmaya devam ediyoruz: Göz hastalıklarını kontrol eden kontakt lens ile Huawei’nin Apple’a rakip olarak geliştirdiği tablet, bunlardan yalnızca ikisi.

Aydınlatma meşalesi

Türkiye’nin tek haftalık bilim dergisi HBT olarak bilim ve teknoloji gündemini ve zamansız ama faydalı yazıları sizinle paylaşmaya devam ediyoruz. Amacımız halkı bilimin ışığında aydınlatmaya çalışmak. HBT sizinle var, bu açıdan HBT’ye desteğiniz çok önemli.

Unutmadan! 7 Mart Cumartesi saat 17.00’de Bahçeşehir Üniversitesi’nde merak konferans dizimize bir halka daha ekleyeceğiz. Katılım ücretsiz, sizi de bekleriz.