Bilimin izindeki gençler!

Editör ne diyor?

Sevgili Gençler! Evet, siz hepiniz! 80’li yaşlarını süren Mualla Hanım, Esat Bey ve diğerleri… 20’li yaşlarının enerjisi ile kabına sığmayan Cem, Esra, Utku, Seda ve yaşıtları… Kısacası siz okurlarımız... Bilime, bilimsel düşünmenin yol göstericiliğine inanmış, çağdaş dünyada bilim ve teknolojide olup bitenleri, bu konudaki araştırmaları öğrenmek isteyen, yaşı ne olursa olsun bundan asla vazgeçmeyen, dergimizin sürekli takipçileri. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun!

Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş öyküsünü Nutuk isimli yapıtında kaleme almış ve Gençliğe Hitabe ile noktalamıştı. Hem inşaat mühendisi hem de yaşamının çok büyük bir bölümünü eğitime adamış olan İstanbul Kültür Eğitim Kurumları kurucusu olan Fahamettin Akıngüç’ün dergimizin bu sayısındaki yazısında dediği gibi Gençliğe Hitabe, bir eserin sonu olsa da yeni bir dönemin başlangıcını ifade eder. O başlangıç gelecektir ve gençlere emanet edilmiştir. Gençlik ise öğretmenlere…

Akıngüç “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, biz eğitimciler için de yeni nesillere karşı ödevlerimizi gözden geçirmemizi sağlayacak bir tarih olsun” diyor. Biz de Herkese Bilim Teknoloji dergimizi “Geleceğe ilerleyen yolda bir köprü” olarak görüyoruz: Toplum ile bilim arasındaki mesafeyi kısaltacak bir köprü…


Yepyeni bir araştırma

Kapak konumuz bizi dünyamız ve buradaki yaşam üzerine belki bugüne kadar hiç sormadığımız bir soruya yöneltiyor: “Bizden önce gelişmiş bir uygarlık var mıydı?” İnsan öncesi dönemde akıllı canlıların yaşayıp yaşamadığına yönelik bu çalışma NASA Goddard Uzay Araştırmaları tarafından yürütülüyor. Bugüne dek bilim kurgu yazarlarının hegemonyasında olan insan-öncesi akıllı yaratıklar ilk kez ciddi bilimsel araştırmalara konu ediliyor. Konu ilginç, merakla okuyacağınızı düşünüyoruz.

Nature dergisinde yayınlanan geniş bir araştırmaya dikkatinizi çekmek istedik ve sizin için özetledik: Marmara Bölgesi’nde ve denizaltında bulunan doğal gaz rezervlerinin yeni bir deprem kaynağı olduğu saptandı. Türk ve Fransız bilim insanlarının araştırmasına göre, “Batı Marmara’daki bazı sismik hareketler sadece faydan kaynaklı değil, gazdan kaynaklanıyor. Üstelik tsunami riski de bulunuyor”. Son derece önemli, üstelik binlerce insanın yaşamını kaybettiği 17 Ağustos 1999 depreminden bugüne kadar aradan geçen 19 yıllık sürede doğru düzgün hiçbir önlem alınmadığını dikkat alırsak daha da vahim.

İşkencecilerin psikolojisini anlamak…

Sosyal bilimlerden bir ilginç araştırma daha: Bir insan işkenceciye nasıl dönüşür? Dünyada işkenceci olarak da tanımlayabileceğimiz şiddet uygulayan insanları ruhsal açıdan tedavi etmeye çalışan birkaç kişiden biri olan Françoise Sironi ile New Scientist dergisinin yaptığı söyleşi sayfalarımızda.

Aşı son zamanlarda hayli tartışılan bir konu. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Yeşim Coşkun aşı yaptırmamanın toplum sağlığı için bir tehdit olduğunu belirterek önerilerini yazdı. Güncel Tıp köşesinde Mustafa Çetiner’in akademi ve bilim yazılarının 18.’si: Çakal yayıncılık. Beslenme sayfamızı sindirim sistemini rahatlatan 2 meyveye ayırdık: Armut ve ayva. Yumurta ve spermsiz embriyo üretildiği haberinin yanı sıra, X-ışınlarının tıpta kullanılması konusunu da Amerikan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Fizik Yüksek Mühendisi Vildan Alpan yazdı.

Doğan Kuban hoca “21. yüzyıla nasıl katılabileceğiz?” sorusunu ortaya atarken, Ali Akurgal teknolojide de kimseye muhtaç olmadan, kendi kendine yeten ülkeler arasına girmek için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlattı. Tanol Türkoğlu’nu bu haftaki konusu ise Köle-İnsan Efendi Yapay Zekâ.

Ahmet Yavuz’un ilgiyle okuyacağınız Güneydoğu’da tarım öyküsü var sayfalarımızda. Ve Tınaz Titiz’in hepimizi sorun çözme kabiliyeti üzerinde düşünmeye sevk eden “İstanbul’daki piyano akortçuları. Fermi’nin sınav soruları ve sorun çözme” başlıklı yazısı...

Önümüzdeki hafta yeni bir beyin besleme gününde buluşuncaya kadar hoş kalın.