Çağımızı saran bir veba: Gerçeklerin yerine yalanları geçirme politikası

Editör ne diyor?

Dünyanın üzerinde bir hayalet dolaşıyor! Hayır, bu Marks’ın “komünizm hayaleti” değil. Dünya savaşı hayaleti veya benzer başka bir şey de değil. Belki de, çok daha önemli bir hayalet mi desek: Gerçek olarak bildiklerimizin mezara gömüldüğü ve yerlerine yalanların geçirildiği.. bir hayaletten bahsediyoruz. Düşünün ki biri size diyor ki: “İkinci Dünya Savaşı olduysa bile bunu Almanlar değil uzaylıların kışkırtması yarattı! Hitler’in içindeki kötü cin, bir uzaylıydı!
Ne dersiniz? Açıkça yalan, değil mi?

Hayır, çağımızda yalana yalan dememenin bir yolunu buldular: Post truth! Yani gerçek-ötesi veya post-gerçek...

Gerçeğin ikinci plana atılması, dahası üzerinin yalanla örtülmesi, yerine geçirdiğiniz yalan üzerinden ön yargıların güçlendirilmesi… Buna inanacak geniş kitleler var. İnsanların doğuştan düşünme tembeli olduğu ve gerçeği araştırmayacağı bahanesiyle, pompala yalanı gitsin. Bu post-truth şüphesiz ki politikacıların yarattığı bir durum. Türkiye’de post-truth olayı uzun zamandır yürürlükte!


HBT, bu sayısında çağımızı saran bu veba olayının dosyasını açtı. Neler çıktı neler!

Birkaç yazıyla dallandırdık budaklandırdık! Ersin Kalaycıoğlu da katkıda bulundu. Henüz kendileri post-gerçek olmamış dünyadan, önemli medya ve yazarların da saptamalarını paylaşıyoruz sizlerle: Post-truth ne demek? Neden şimdi gündemde? Politikacılar her zaman yalan söyler ama bu dönemin farkı ne? Gerçek ötesi siyaset ve toplum... Tanol Türkoğlu da “gerçeği değersiz, anlamsız hale getirme” üzerine güzel yazısıyla dosyaya katkıda bulunuyor.

HBT yine mükemmel bir konu ve içerikle size merhaba diyor!

HBT’ye genel bakış

Neler okuyacaksınız bu hafta dergide? Mesela “yaşamın anlamı üzerine” yazı, Metafizik-Fizik köşesinde... Cem Say, Osmanlı’da bilim dizisini nefis bir Piri Reis yazısıyla sürdürüyor. İkinci dili öğrenme zorluklarının nedenleri yine hepimizin ilgisini çekecek bir araştırma. Tartışmada, Proje Okulları’yla üniversitelerin fidanlıklarının kesildiğini yazıyor Kürşat Yıldız. Galileo’nun Sarkacı’nı 400 yıl sonra çalışan bir makineye dönüştüren Ersan Doğan’ın öyküsü çok ilginç! Sağlıkla ilgili: İnsanları etkileyen grip virüsleri, çalışan kalpte koroner arter bypass cerrahisi ve bilim-beslenmede ise yabanmersini ve yararları ile sağlıksız hazır yiyecekler gençleri aptallaştırıyor mu yazıları var.
Tabii matematik ve fende öğrencilerimizin becerilerini açıklayan yeni TIMMS araştırmasının sonuçlarını Can Gürses’ten okuyacaksınız. İlginç bir yazı daha: Yaşlandıkça problem çözme yetisi artıyor! Bir de BAU Tıp Fakültesi’nin iddialı amaçlarına yönelik bir yazı dizisi başladı, anımsatırız.
Daha çok şey var dergide, hele bir elinize alın ve keşfedin! Mesela Doğan Kuban, Bozkurt Güvenç, Müfit Akyos neler yazdılar!

Gelecek Cuma’ya kadar sevgiyle kalın.