Çin, bilim, teknoloji ve ekonomide ABD’yi solladı

Editör ne diyor?

Çok değil 5 yıl öncesinde Çin üzerine yapılan yorumlar, bu ülkenin en geç 2035 yılında dünyanın lideri olacağına işaret ediyordu.

Fakat Batı dünyasındaki bu korku, şimdiden gerçekleşmeye başladı: Çin pek çok açıdan ABD’yi geride bıraktı. Öncelikle de bilimsel araştırma makaleleri sayısında. Sonra patent sayısında... Sonra yüksek teknoloji ihracatında... Sonra gelir gider dengesindeki muazzam fazlalığıyla...

Neden bunları saydık, bilim teknoloji üretkenliğinde ve dış satış avantajlarında öne geçmek dünya liderliğini devralmak mı demek?


Ülkelerin gücü ekonomideki üstünlüğüne dayanır.

Bilim ve teknolojideki üretkenliğine, yüksek teknoloji üretme ve satma kapasitesine, satın alma gücüne, sahip olduğunuz finans kaynaklarının gücüne… Şüphesiz ki, bunlar üzerine inşa ettiğiniz askeri gücünüze…

Askeri güç, eğer ülkenin ekonomik kaynaklarınca kalıcı olacak şekilde desteklenmezse, geçicidir.

Bu sayımızda, Çin’in askeri güç dışında, ulaştığı bilimsel, teknolojik ve ekonomik gücü üzerine sizlere, Özlem Yüzak ve Bayram Ali Eşiyok tarafından iyi hazırlanmış bir dosya, nesnel bir fotoğraf sunuyoruz.

Amerikan Ulusal Bilim Vakfı’nın hazırladığı 2018 Bilim ve Mühendislik Göstergeleri raporuna göre, 2016’de dünyada yayımlanan toplam 2,3 milyon araştırma makalesinin %18,6’sını Çin, %17,8’ini de Amerikalı bilimciler yayımladı. Çok değil 10 yıl önce bu oranlar şöyleydi: ABD %24,4, Çin %12,1. Muazzam bir atılım!

Küresel olarak ARGE’yi dünyada 1,9 trilyon dolar harcandı. ABD en yüksek harcamayı yaptı: 495 milyar dolar.

Çin, iki yılda ARGE harcamasını 234 milyar dolardan 409 milyar dolar gibi rekor bir düzey çıkartarak ABD’nin ensesine bindi.

Sadece bir rakam daha vereceğiz ve gerisini okumanıza bırakacağız: ABD’nin yüksek teknoloji ihracatı 15 milyar dolar, Çin’in ise 550 milyar dolar!

Kapitalist dünyanın zirvesi değişiyor. Boşuna değil, ABD baş düşman olarak Çin’i belledi!

Bu değişimin yol açacağı irili ufaklı depremlere hazır olalım. İşin ilginci, Çin Komünist Partisi bu süreci yönetiyor, devlet yönetiminde karma bir ekonomi uyguluyor ve özel sektör silahıyla Batı’yı vuruyor!

Zengin bir içerik

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Mehmet Vural ile söyleşide, bu çok eski derneğin başarılarını okuyacaksınız...  Arkadaşımız, çok yönlü kişiliğiyle Tevfik Uyar’ı tanıtıyoruz Cemre Yavuz’un söyleşisiyle. Bakın bakalım, gençlere ne diyor!

Doğan Kuban hoca dünya ve Türkiye için güzel bir değerlendirme yapıyor, Bağımsızlığı Sürdürmek yazısında. Erdal Musoğlu, Yüz Tanıma Sistemleri Nereye Gidiyor yazısında, bu sistemi hem güvenlik hem tehdit olarak önümüze koyuyor. Genç HBT sayfamızı kaçırmayın! Kadircan Keskinbora’nın, Fatih’in Molla Gürani yazısı, âlimin doğru bildiğinden taviz vermemesi ve bükülmezliğini anlatıyor. Günümüz için ders dolu! Ebeveynlerin tutumlarının çocukların üzerindeki etkileri: Melis Seray Özden Yıldırım. Ali Akurgal: Büyük Veri; Tanol Türkoğlu: Kişisel verilere telif ödenmeli diyor.

Köşeleri, son bilim haberleri, teknoloji vitrini, bulmaca sayfasıyla bize göre pırı pırıl bir dergi daha önünüzde. Pek size göre?!

Aydınlanmanın pusulasıdır HBT. Gençler, size güveniyoruz...

Sevgiyle kalın.

***

Gençlere 200 HBT aboneliği ve 30 genç daha!

İzzettin Silier’in gençler için HBT aboneliği kampanyası devam ediyor. 30 öğrencimizin daha isimlerini paylaşıyoruz. Sevgili gençler sizlerle birlikte olmaktan mutluyuz, iyi okumalar!


Basılı dergi

Uğur Florya: Doğa Koleji. Özlem Eryalçın: Aksaray Üni. Hemşirelik. Uğur Deniz: Namık Kemal Üni. Bilgisayar Müh. Aybars Aydal: İTÜ İmalat Müh. Zeynep Özdemir: ODTÜ Siyaset Bil. Kamu Yön. Barış Demiralay: İstanbul Üni. Gazetecilik. Ji Won Park: İstanbul Ticaret Üni. İngilizce İşletme. Defne Korkmaz: Koç Üni. Kimya Biyo. Müh. Yusuf Can İmamoğlu: Marmara Üni. İşletme. Zafer Bilgiç: Sakarya Üniv. Mekatronik Müh. İsmet Saygın Derici: BAU Yazılım Müh. Emre Elmas: Boğaziçi Üni. İşletme. Büşra Aydın: Marmara Üni. İşletme. Emine Selin Özbek: Selahaddin Eyyubi Anadolu Lisesi. Burak Aydın: Marmara Üni. İşletme.

Dijital dergi

Oğulcan Altınoluk: Ege Üni. Tıp Fak. Buket Şentürk: İzmir Yüksek Teknoloji Ens. Bilgisayar Müh. Mihriban Kuş: Artvin Çoruh Üni. Sosyoloji. Atilla Kunduracıoğlu: Açık Lise. Sinan Aslan: Sakarya Üni. Makina Müh. Mustafa Berkay Kara: Ankara Üni. Ortaçağ Tarihi YL. Hasan Oktay: Menemen Anadolu Lisesi. Ada Değermen: Notre Dame de Sion. Gizem Tatar: Maltepe Üni. Tıp Fak. Sami Duran: Marmara Üni. İşletme Fak. Ercan Gülcan: Selçuk Üni. Çocuk Gelişimi. Mehmet Aslan: Fırat Üni. Elektrik-Elektronik. Deniz Can: Uludağ Üni. İşletme YL. Mert Güney: İstanbul Üni. Sosyoloji. Galip Köse: Mustafa Kemal Üni. Hemşirelik.