Çok bilen ile ortak akıl çarpışınca ne oluyor?

Editör ne diyor?

Biliyorsunuz, dünya çok bilenlerle dolu.. Bunlara guru da deniyor, fütürist de. Haksızlık yapmak istemeyiz, şüphesiz içlerinde öngörüsünü verilere dayandıran ve bilimsellik temelinde hareket edenler de var. Ama ne fark eder diyebiliriz.. Mesela acaba bu guru ve çok bilenler üzerinde öngörülerin gerçekleşme oranları konusunda bir araştırma var mı, bilmiyoruz.

Dergide ilginç bir araştırma var, bir konuda uzmanlaşmış kişilerin öngörüleriyle, sıradan insanların ortak aklı karşılaştırıldı. Ne oldu dersiniz? Geleceği öngörmek için çok bilenlerin değil günlük yaşam içindeki sıradan insanların önemi ortaya çıktı. Bu amaçla çeşitli akademisyen grupları ile, bunların dışındaki doğru insanların ortak aklı karşılaştırıldı. Başarı ikincilerdeydi. Yüzde 50 daha çok başarıyla.. Yani ortak akıl üstün geldi.

Şüphesiz bu ortak akıl üstünlüğünün siyasi platformlara da taşınması ve “lider - kurumsal yapı - ortak akıl” mı tartışmasına yol açacak boyutları olduğunu da görmek gerek.


Peki doğru öngörülerde bulunmak için hangi özellikler ve ortak akıl - ortak bilinç için hangi kriterler gerekli? Makaleyi merakla okuyacaksınız.. Konu, sadece şirketler, kurumlar için değil, hemen her platformdaki, ekonomik ve siyasi tartışmalar ve öngörüler için de önemli...

“Yüzyılın sürdürülemezliği”

Doğan Kuban hocanın Osmanlı ve Avrupa’nın kültürel kimliklerini karşılaştırdığı yazı önemli bir öğreti. Yılmaz Zenger önemli bir tasarımcı, hoca ve aynı zamanda saygın bir düşün insanı. ‘Yüzyılın sürdürülemezliği: Sürdürülebilirlik” yazısında kendi kişisel deneyimlerinden yola çıkarak sürdürülebilirlik kavramını masaya yatırdı. Yazarımız Ali Akurgal Politikbilim’de Endüstri 4.0’dan pay alabilmek için yapılması gerekenleri yazarken, Tanol Türkoğlu Dijital Kültür köşesinde yapay zeka alanındaki yeni çalışmaları özetledi.

Yeni başlayan bir dizi köşemiz var. Yaşlanan nüfusla birlikte herkesin korkulu rüyası haline gelen demansı farklı yönleri ile ele alıyoruz. Ölüm anında beyinde neler olduğuna ilişkin son derece ilginç yeni bir araştırmanın sonuçlarını da okuyacaksınız.

Bir değişiklik yaptık ve Araştırma Gündemi’ni tam iki sayfa olarak öne çektik. Bilimde durmadan gerçekleştirilen ilginç araştırmalarla dergimizin ilk sayfalarında tanışmanızı istiyoruz. Bu bağlamda, Mars’taki organik moleküller, yunusların tehlikeyi fark etmesi, Samanyolu’nun kütlesi, turistlerin uzay yolculuklarına ne zaman başlayacakları gibi ilginç küçük haberler sizi bekliyor.

Arkadaşımız Reyhan Oksay Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Atilla Gürsoy’un Bilim Akademisi Konferansı’nda yaptığı konuşmayı HBT için izledi ve yazdı.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Gülşah Karaca hepimiz için son derece önemli bir konuya değindi: Ofis ergonomisi. Çalışırken oturma, beden duruşu ve ışığın pozisyonları...

Uzayda yaşam her zaman ilgi çeken bir alan. Astronotların giysilerini çıkarmadan ihtiyaçlarını giderebilmeleri için geliştirilen yeni çözüm yine sayfalarımızda...

Dünyaca ünlü bilim insanımız Canan Dağdeviren Sabancı Üniversitesi’nin eğitim yılı kapanış konferansının konuşmacısıydı. Öğrencilere seslendi, deneyimlerini aktardı.

Bu hafta arka sayfamızı 46 yaşında ölen goril Koko’ya ayırdık. Beslenme sayfamızın konuğu ise pirinç. Yaz aylarının ve deniz mevsiminin korkutan hastalığı orta kulak iltihabını Koç Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Arif Ulubil yazdı.

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Meltem Bilikmen ‘Her şey parçacıktır’ tezinin sahibi kuantum teorici John Wheeler’in felsefesini anlattığı yazısı da hayli ilginç.

Genç HBT’de Can Gürses’in çocuklar için açtığı Yaz Okulları programı var. Teknik ve sanat alanlarından oluşan 2 haftalık programların bir amacı da ders hissi uyandırmadan matematik üzerine çocukları düşündürmek.

Gelecek hafta yeniden buluşmak üzere... Unutmayın: Bilim ve tartışma, bizi aydınlığa götürecek olan enstrümanlardır ve geleceği ancak bunlar üzerinde kurabiliriz.

HBT bunun için var ve yaygınlaştırılmayı bekliyor.

***

10 öğrenciye daha hediye abonelik

Değerli bir okurumuzun katkısıyla 10 öğrencimizi daha HBT’li yaptık. Okurumuza çok teşekkür ederiz.

Basılı dergi aboneleri:

Yasemin Koyun: İnönü Üni. Tıp Fak. Fatih Aslan: İnönü Üni. Tıp Fak. Ahmet Tolga Erdönmez: Cağaloğlu AL. Ali Doğaç Köse: Doğa Koleji. Dilay Gürsoy: ENKA

Dijital dergi aboneleri

Hamza Doğukan Erfırat: İnönü Üni. Tıp Fak. Siğbetullah Kurutkan: İnönü Üni. Tıp Fak. Ömer Ural: İnönü Üni. Tıp Fak. Ömer Faruk Köroğlu: İnönü Üni. Tıp Fak. Yüksel Özdemir: Marmara Üni. Biyoloji YL