Korona günlerinde başka bir önemli konu: Akıl sağlığımızı korumalıyız

Editör ne diyor?

Alışık olduğumuz günlük yaşam, koronavirüsle birlikte bıçakla kesilmişcesine sekteye uğradı. Ancak bilim kurgu öykülerine konu olabileceğini sandığımız bir korku tünelinin içine itildik. Hiçbirimiz bu günleri nasıl geçireceğimizi bilmiyoruz. Geçmişten gelen deneyimimiz yok. Evlerimize kapandığımız ve ne kadar süreceğini bilemediğimiz bu dönemi, psikolojik olarak en az hasarla atlatmak zorundayız. Belki de bu dönemden kazançlı nasıl çıkarızın hesabını yapmalıyız! Lancet’te ve daha başka bilim sitelerinde yayımlanan yeni araştırmalar, karantinanın akıl sağlığı üzerinde çok ciddi etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor. Anksiyeteden öfke nöbetlerine, uyku bozukluklarından depresyona, travma sonrası stres bozukluğundan (TSSB), obsesif-kompulsif davranış bozukluğuna bir dizi psikolojik sorun bizi bekliyor. Peki neler yapmalı neler yapmamalıyız? Sayfalarımızda...

Gündem Korona olunca hayliyle sayfalarımızda da ağırlıklı olarak Korona ve onun etrafındaki sorun ve gelişmelere
odaklandık.

Koronavirüse karşı sağlıklı mikrobiyom!


Koronavirüs salgınından korunmak ne yapabiliriz? Mikrobiyom denilen, bağırsaklarınızda yaşayan trilyonlarca mikrobun sağlıklı olanlarını artırmak ve güçlendirmek, en kritik önlem. Yediğimiz doğal besinler, bağırsaklarınızdaki
yararlı mikropların miktarı ve çeşitliğinde büyük farklılık yaratıyor; Sevda Deniz Karali, Bilim ve Beslenme sayfamız
için derledi.

Özlem Kayım Yılmaz pandemi döneminde bilim insanının sorumlulukları üzerine yazdı. Doğan Kuban hoca bu belirsiz korona günlerinde ilaç gibi bir yazı kaleme aldı. Deneyim ve tecrübelerinden yola çıktığı umut verici yazısında; “Her zaman ölümsüz bir ağaç gibi, yeniden başlayacak gücümüz olacak!” diyor.

Prof. Dr. Atilla Erdemli, “Korona günlerinde felsefe” başlıklı yazısında Immanuel Kant’tan girip Heidegger’den
çıkarak yaşamımızda ellerin yerini sorguladı. Tanol Türkoğlu, 5G’nin virüsü yaydığı yönündeki safsataları eleştirdi.

COVID-19’un gezegene biraz yararı olmuş gibi... Belçikalı sismolog Thomas Lecocq, alınan önlemlerle paralel olarak insan faaliyetlerinin azalmasının, sismik gürültüyü azalttığını söylüyor. Bunun jeologlar için ne anlama geldiğini okuyacaksınız. Koronavirüsün etkilediği bir diğer alan ise spor ve sporcular. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Erkut Konter, evde bireysel antrenman programlarını takip etmenin öneminden bireysel ve takım performanslarının nasıl etkileneceğine kadar sporcular için hayati konulara değindi. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Kadircan Keskinbora Mikroskopik Yaramazlar yazı serisini bu hafta da sürdürdü. Mustafa Çetiner İspanyol Gribi’nde nasıl bilinçsizce aspirin tüketildiği üzerine yazdı.

Robotlar canlanıyor mu?

Biyoloji ile robotik bir araya geldi ve Xenobots ortaya çıktı. Bilim insanları, kurbağaların kök hücrelerinden faydalanarak yaşayan ilk robotları üretti. “Yaşayan, programlanabilir bir organizma” olarak adlandırdıkları bu milimetrik robotlar, biyoloji ile robotik arasındaki sınırları kaldırıyor. Dergimizde...

Küresel iklim değişikliğine inanmayanların iddialarının nasıl çürütüldüğü, güney kutbunda çok çok eski dönemlerde şaşırtıcı şekilde Yağmur Ormanları olduğu... Yine sayfalarımızda..

20. yüzyılın önde gelen alerji uzmanlarından William Frankland, Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Alexander Fleming’in penisilini bulmasına olası etkisi ve çığır açıcı alerji çalışmalarıyla tıp literatüründe önemli bir isim olan Frankland’in ilginç öyküsünü Batuhan Sarıcan yazdı.

Nilgün Özbaşaran Araştırma Gündemi’nde bütün diyet türlerinin aynı sonucu verdiğine dair bulgular, evrimsel kökenlerimizle ilgili gelişmeler ve daha bir çok ilginç haber var. İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden Ömür Kınay canlandırma filmlerdeki engelli karakterlerin tasarlanma sürecine odaklandı ve çocuklarda farkındalık yaratmanın önemi üzerine yazdı.

Kezban Karaboğa Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın (TTGV), ‘Technoscape Geleceğin Teknolojileri-2020’ raporunu değerlendirdi. Size her hafta güncel ve bilgilendirici içerikler sunabilmek için evden, canla başla çalışıyoruz. Siz de destek olarak bizi yalnız bırakmıyorsunuz, teşekkür ederiz.

HBT, sizin desteğinizle bilimin ışığındaki ilerleyişine devam ediyor. Gelecek sayıda yine birlikte olmak umuduyla…

Okurlarımıza çağrı

ÇYDD’li 250 öğrenci dijital dergi abonelik desteği bekliyor

Okulların zorunlu olarak tatil olduğu bu günlerde bir iki okurumuzdan gelen öneri üzerine “öğrencilere hediye dijital dergi aboneliği” kampanyası başlattık. 20 öğrenci olarak yola çıkmıştık, ancak çağrıyı yaptığımız Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin bursiyeri öğrencilerden gelen talep şaşırtıcı derece fazla olunca hem sevindik hem de kampanyayı genişletmek durumunda kaldık. Dergimizi düzenli izlemenin gençlerin eğitimine, bilimsel odakları düşünmelerine önemli bir katkı olacağını düşünüyoruz. Bu yüzden siz okurlarımıza gençleri dijital abonelik hediye etme çağrısı yapıyoruz. Bu gençlere hediye kampanyası kapsamında;

6 aylık aboneliği 80 TL’ye,
1 yıllık aboneliği 150 TL’ye indiriyoruz.

Çağdaş Yaşamlı öğrenci – gençlerin, bu günlerde düzenli HBT’yi izlemesine destek vermek isteyen okurlarımız info@herkesebilimteknoloji.com adresine “Çağdaşlı gençlere dijital abonelik desteği” açıklaması ile mesaj gönderip, kaç öğrenciyi, ne süre ile desteklemek istediklerini belirtebilirler.

İlgi ve desteğinize şimdiden çok teşekkür ederiz.

Ve diğer kampanya için Erdal Şimşek’e teşekkür

Okurumuz Erdal Şimşek bizi aramış ve 250 öğrenciye 2 ay dijital dergi aboneliği hediye etmek istediğini söylemişti. Duyuruyu yaptığımızda yine tahminlerimizin çok üzerinde bir talep geldi. Biz de HBT olarak 50 öğrenciyi karşıladık ve 300 öğrenci ve öğretmeni dergimiz ile buluşturduk. Kendisine gençlerimiz adına çok teşekkür ederiz. adresine yazabilirsiniz.