Kediler isimlerini öğrenebiliyor

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Kediler isimlerini öğrenebiliyor

Dünya genelinde 600 milyon kadar kedi insanlarla bir arada yaşıyor. Köpekler bin yıllar süren evcilleşme süreci sonucunda, insanlara ve insan iletişimine uyum sağlamış olsa da ev kedilerinde durum biraz farklı. Kediler köpeklere kıyasla daha bağımsız ve yarı evcildir. Peki, kediler onlara seslendiğimizde nasıl tepki veriyor? Kediler sesimizi sadece mama vereceğimiz zaman mı tanıyor? Yoksa gerçekten de kendi isimlerini öğrenebiliyorlar mı?

Konuyu incelemeye alan Tokyo Üniversitesi’nden Atsuko Saito ve ekibi bu soruların yanıtını bulabilmek için bazı testler yaptı. İlk testte araştırmacılar kedi beslenen 11 evi ziyaret ederek sahiplerinden kedilerine beş kelimeyle seslenmelerini istedi. Kelimelerin uzunluğu ve ritmi kedinin ismine benziyordu ve beşinci kelime ise kedinin adıydı. Ve 11 kediden 9'u adını duyduğu zaman kafasını çevirerek kulaklarını dikti. İkinci test 20 ev kedisiyle tekrarlandı ama bu sefer kelimeleri yabancılar telaffuz etti. 20 kediden 11'i sadece kendi ismine tepki verdi. Son deneyde ise en az 5 kedinin bulunduğu evler ziyaret edidi. Bu sefer önce diğer kedilerin isimleri, son olarak da test edilen kedinin ismi söylendi. Sonuç olarak 24 kediden sadece 6 tanesi ismini duyduğunda tepki verdi.

Anlaşıldığı üzere kediler isimlerini belli başlı deneyimlerle bağlantı kurarak öğrenebiliyor. Mesela mama ve sevilme gibi pozitif deneyimler veya veteriner ziyareti gibi negatif deneyimler burada etkili olabilir. Bu da birden fazla kedinin bulunduğu evlerde kedilerin kendi ismine neden daha az tepki verdiğini açıklıyor. Çünkü bu evlerde mama verildiğinde tüm kedilere isimleriyle sesleniyorlar, oysa söz konusu veteriner ziyareti olduğunda sadece tek kedinin ismi söyleniyor. Bristol Üniversitesi’nden John Bradshaw da araştırmacıların söylediklerine katılıyor. Kedilerin de en az köpekler kadar iyi öğrendiğini ancak kedilerin bu bilgiyi göstermeye pek de gönüllü olmadığını söylüyor. Yani bizi pekala anlıyor fakat her seslendiğimizde yanıt vermek istemiyorlar.


Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-019-01067-z