“Ne işe yarar karpuz?” efsanesini yıkıyoruz: Aman karpuz, canım karpuz, bu ne zenginlik!

Editör ne diyor?

Yaz nihayet sökün etti mi diyelim? Neredeyse Nisan - Mayıs aylarında yerli karpuz kavun yiyecektik! Şüphesiz daha sıcak coğrafyalar marketlerde bu güzelim meyveleri eksik etmediler. Karpuz ile ilgili “Bilim ve Beslenme” sayfamızın yazısı önümüze geldiğinde hemen kapak konumuzu değiştirmeye karar verdik. Harika bilgiler vardı... Üstelik yaz aylarına girmiştik. Türkiye bir karpuz kavun cennetiydi... Avrupalı’nın dilim dilim satın alıp yediği bu meyveler ülkemizde ne çok tüketiliyordu!

Fakat eminiz ki %99’umuz yediği meyveyi tanımıyordu. Toplumda söylenceler alabildiğine kol gezer, bunlardan biri de mesela “ne işe yarar karpuz, yalnızca bol su...” Evet, karpuzun %95’i su, ama su var, su var! Buradaki soru nasıl bir su olduğu! Aman karpuz, canım karpuz, bu ne zenginlik! Hemen kavunu da araştırdık ve bu ikizleri birbirinden ayırmadan ana konumuz olarak kapağa taşıdık.

Bu vesileyle sizleri 63 sayıdır her hafta sunduğumuz “Bilim ve Beslenme” sayfamıza dikkatinizi de çekiyoruz.


Sağlıklı beslenme dünyanın titizlikle üzerinde durduğu bir ana konu. Yediklerimiz üzerine bilim insanları o kadar çok araştırma yapıyor ki, bilinçli, bilerek beslenme, ye yediğimizi bilme, canımıza, bedenimize borçlu olduğumuz günlük bir ana faaliyetimiz. İşte bu nedenle Beslenme sayfamıza önem veriyoruz. Dikkatle ve sektirmeden izlemeniz dileğiyle…

Sorun çözme kapasitesi

Bu kez derginin sonlarından dikkatinize getirelim: Tınaz Titiz’in “Birleşik akıl ve sorun çözme kapasitesi” başlıklı yazısını. Titiz “inanılmayacak kadar çok sayıda dış etken ve beynin bunlar arasında yeni bağlantılar oluşturması, zihinsel özgürlük alanımızı kısaltıyor” diyor. Peki, toplum ve birey olarak zihni etkileyen duvarları nasıl aşarız?

Doğan Kuban, Türkiye ve Dünya’ya baktığında, “geleceğe dair duyduğumuz güven epeydir korkuya dönüştü” diyor ve olumsuz bir kehanette bulunuyor: 21. yüzyıl belki de insanlığın son dönemi olacak ve tüm yoksul ülkelerin köleliği ile bitecek. Katılır mısınız?

İnsanlığın geleceği açısından, iklimle ilgili endişelerin yanı sıra, en çok tartışılan konulardan biri, bilgisayarların kölesi olup olmayacağımız. Çünkü yapay zekâ çalışmaları o kadar hızlı gelişiyor ki, evrim üzerine evrim yaşıyor. İnsanlığın bu evrimin bir basamağına bile yetişmesi olanaksız. Şimdi tartışılan bir çözüm, bizim de beyin kapasitemizi geliştirmemiz. Bu nasıl olacak? Ekstra bellekle. Beyinlerimizle bilgisayar arasında bağlantı kurabilirsek, ekstra belleğimizi her zaman yanımızda dolaştırmış mı olacağız…

Konu, Kuban ve yapay zekâ gibi geleceği kurcalayan yazılardan açılmışken, bir önemli fütüristin, Ray Kurzweil’in son söylediklerine kulak verin sayfalarımızda: Yapay Zekânın insanoğlunun zekâsını aşmasının (teknolojik tekillik!) eşik yılını anons ediyor: 2045! Daha 9 öngörüsü var dergide!

Sağlık sayfamızda 35 yaşına kadar kadınlara bir çağrı var: “Yumurtalarınızı saklama yoluna gidin!”

İnsanlığın beşiğinin aslında Avrupa olup olmadığını tartışan yazı da hayli ilginç... Peki, “Bitkiler de görebilir duyabilir, koklayabilir, hatta karşılık verebilir” dersek, abartıyorsunuz mu diyeceksiniz bize...  Sessizlik demek, görmez-duymaz-anlamaz demek değildir. Ağaçları düşünün, binlerce yıl bizimle yaşayan ve nesillerimizi mezara gömen ağaçlar...

Dikkatinizi çekmek istediğimiz onlarca haber ve yazarımızın yazıları var. Ama İbrahim Ülker’in “Sorunlar ve doğru teşhisler: Hayatın matematiğini çözmeyi iyi öğrenmeliyiz” yazısını da es geçmeyin deriz. Dünyada güçlü olmak için.

***

HBT binlerce okurumuz için bir tutku, çok güzel bir alışkanlığa dönüştü... Bir okurumuz dedi ki: HBT’nin okur sayısı 40 bin-50 bin’lere ulaştığında, Türkiye’nin gerçekten düzlüğe çıkacağını göreceğiz... Okurumuz haklı.

HBT geleceği inşa etmenin adı... Bizi izleyin, tanıtın ve gelecek Cuma’ya kadar sevgiyle kalın...

***

Uzdilek Bursu hakkında:

Geçen hafta duyurduğumuz 5 liseli ve 5 üniversiteli gencimize 1 yıllık HBT dijital abonelik için Salih Murat Uzdilek Bursuna başvuru süresi, bu sayımızın çıkışı ile sona erdi. Beklediğimizin üzerinde istek geldi. Kura çekeceğiz. Açıklamayı gelecek sayımızda yapacağız ve 10 gencimizin aboneliğini hemen başlatacağız.