Nelerin kanser için büyük risk taşıdığını veya taşımadığını biliyor musunuz?

Editör ne diyor?

Kanser çağımızın en yaygın hastalıklarından biri. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre dünyada yaklaşık 6 kişiden biri kanser nedeni ile hayatını kaybediyor. Bilim dünyası harıl harıl kanserin tedavilerinde yeni yöntemler arıyor, ilaç sanayi harıl harıl yeni moleküller geliştirmenin peşinde.

Hal böyle olunca kanser üzerine çok söz söyleniyor. Tabii tüm bunlar  büyük bir kafa karışıklığını da beraberinde getiriyor. Bilgi kirliliği arttıkça artıyor. Kansere yakalanma riskini azaltmak için neler yapmalıyız, neler yapmamalıyız? Her kafadan farklı ses çıkıyor. İnsanların inandıkları ile bilimsel bulgular arasındaki uçurum arttıkça artıyor.

Peki ne yapmalı? 


Bu hafta “bilgi kirliliği ve kanser” konusunu ele aldık bu yüzden. Önce teşhisi yapalım dedik. Örneğin kanser araştırmalarına bu kadar para ve emek harcanmasına karşın neden yeterli bilgiye sahip değiliz? Bu bilgi eksikliğine çareler nedir? Arkadaşımız Reyhan Oksay farklı kaynaklardan yola çıkarak ilgiyle okuyacağınız bir yazı hazırladı.

Türkiye’de de kanser ile ilgili çalışmalar yürütülüyor tabii ki. Hem de başarılı çalışmalar. Onlardan biri tümörde aktifleşen hedefli ön ilaç geliştiren Prof. Dr. Rana Sanyal. Boğaziçi Üniversitesi’nden Sanyal, Sena Nomak ile RS Research’ü kurdu ve hatta TÜBİTAK, TÜSİAD ve TTGV ortaklığında verilen Teknoloji Ödülünü kazandı. Batuhan Sarıcan onlarla bir söyleşi gerçekleştirdi.

Geometriyi öğretmek

Çocuklara oyunla geometriyi öğreten bir kadın girişimci Gizem Aytaç. Kağıttan bir oyun modülü tasarladı, üretti ve patentini aldı. Adı GOM. Gizem de, GOM da peş peşe uluslararası ödüller aldı. Eğitim atölyeleri ile 3 binden fazla çocuğa ulaştı. Özlem Yüzak, GOM’u ve yaratıcısının öyküsünü yazdı.

Eğitim demişken Müfit Akyos’un yazısını da dikkatle okumanızı öneririz. Çevre sorunlarında korkutmak yerine duyumsamayı ve algılamayı seçmenin önemini vurgulayan bir yazı.

Doğan Kuban’ın bu hafta yazısı insan sevgisi, yıkma ve yıkılma üzerine.

Doğanın dili nedir? Biyoloji ile başladı sonra matematik ile devam etti. Ama şimdi? Tanol Türkoğlu doğanın yeni dilini yazdı. Dijitalem’de ise bu hafta yine birbirinden ilginç bilgi sağanağı var.

Stresten kurtulma, daha sağlıklı bir uygu, dikkati artırma, duygu kontrolü... Doğru nefes alma taktikleri ile daha sağlıklı bir yaşamın ipuçları yine sayfalarımızda.

Dergide başka neler var?

Kültür Üniversitesi’nden Emel Oturak sosyal medya üzerine yazdı. Türkiye’de bilim insanı yetiştirme konusunda önemli bir girişim başlatıldı geçtiğimiz ay. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilim İnsanı Yetiştirme Programı çerçevesinde ortaöğretim öğrencileri arasında bir bilim yarışması düzenledi. Yarışma ve kazananlarla ilgi yazıyı Meltem Bilikmen kaleme aldı. Atılım Üniversitesi’nden Enver Güler ve Prof. Dr. Nalan Kabay jeotermal suların alternatif su kaynağı olarak kullanılması konusunda yazdı.

Tınaz Titiz ise kuşkusuzluk bir hastalık mıdır, diye soruyor ve yanıtını veriyor. Çok önemli!

Beslenme ve bilimde bu hafta uzmanların seçtiği en iyi diyetler var. Anlayacağınız farklı konularla dopdolu bir dergi hazırlamaya çalıştık sizler için. Keyifli okumalar...

Ve gelecek Cuma yeniden birlikte olmak dileğiyle…