Ömrünüze 10 yıl eklemenin yolu: Gelin beslenme düzeninizi değiştirin

Editör ne diyor?

Yeni bir çalışma, orta yaşlarda beslenmede sağlıklı tercihlerin ömrü 6 ila 7 yıl, gençlikten itibaren dikkatli beslenmenin ise yaşam süresini yaklaşık 10 yıl uzatabileceğine işaret ediyor. PLOS Medicine‘de yayınlanan çalışmada uzmanlar, meyve, sebze, tam tahıllar, kuruyemiş, baklagiller, balık, yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, işlenmiş et ve şekerli içecek tüketimiyle yaşam beklentisi arasındaki bağlantıyı ortaya koydu. Peki neler yapmalıyız?

Ve bir şey daha var: Sadece kilonuzu kontrol ederek sağlıklı ve uzun yaşayacağınızı sanıyorsanız dikkat. Bir şeyler eksik kalmış olabilir. başka bir çalışma , daha uzun ve sağlıklı bir yaşamın en iyi göstergelerinin, direnç, denge ve hareketlilik olduğunu ortaya koyuyor. Tüm bunlar bu sayımızın dosya konusu. Hepimizi yakından ilgilendiriyor. Murat Altaş hazırladı.

Sağlıklı yaşlanmaya giden yolda genetiğimiz ve kullandığımız ilaçların da önemi var tabii. Bu noktayı da Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Akın’dan okuyacaksınız.


Beynimizle ilgili iyi haber: Yeni bir araştırmaya göre, insanlarda zihinsel hız 20’li yaşlarda artıyor ve ve 60 yaşına dek hızını koruyor. Rita Urgan derledi.

Gerçek sorunlara odaklanmayan toplumun geleceği de karanlıktır

‘’Ne olacak halimiz?’ diye soranlar neden sorularını tek tek konular üzerinde odaklaştırmıyorlar? Odaklaşamamak, cehalet ya da vurdumduymazlıktan kaynaklanan öncelik belirleme yoksulluğudur. Oysa yakın gelecekte kuraklıktan nasibini alacak ülke arasında Türkiye de var’ Doğan Kuban hoca artık aramızda olmasa da bizi aydınlatmayı eski yazıları ile sürdürüyor.

Diyaletik ne anlama geliyor? Pelin Dilara Çolak’a bir kulak verelim isterseniz. Çolak, ‘500 kelimede özetlenmesi zorlu bir işe girişeceğim. Kimi pozitivist çevrelerde dsaçmalık olarak görülen bir filozofun bir kavramının savunusunu yapmayı deneyeceğim. HBT gibi saygın bir bilim dergisinde bundan bahsetmemek kendi felsefeme karşı iki yüzlülük olurdu’ diyerek söze başlıyor?

Akdeniz korunabilecek mi? Hızlı yapılaşma tahribata neden oluyor, aşırı balık avcılığı doğal stokları tüketiyor... 7-10 Aralık 2021’de bütün bu olumsuz gidişi tartışmak üzere Antalya’da Barselona Sözleşmesi kapsamında hükümetler arası bir toplantı yapıldı. Alınan kararları Bayram Öztürk yazdı.

“Yüksek katma değer üreten” başarılı bir şirketin 40.yılı

Murat Yasa ve çalışma arkadaşları, yüksek katma değer üreten evrensel bir şirkete dönüştürdükleri Aromsa’nın 40. kuruluş yılını kutladılar. Bir bilgi-teknoloji şirketi olması ve ülkeye ve dünyaya ARGE’ye dayalı katmadeğeri yüksek ürün üretmesi nedeniyle genel müdür Murat Yasa’ya soruları Orhan Bursalı yöneltti. Benzer şirketlerimizle de bu tür söyleşiler yapacağız.

Tanol Türkoğlu 2021’de dijital dünyada neler olup bittiğini yazdı: Dijital uçurum son bir yılda %40’tan %37,5 geriledi. e-Ticaret hacmi 3 trilyon 850 milyar dolara ulaştı. Türkiye her gün sekiz saat internette. Bunun üç saati sosyal medya geçiyor!

Tabii Türkoğlu’nun Dijitalem’i yine şaşırtıcı.. Küçük bir örnek : Ankara, metaverse’te yer alan 4. dünya şehri oldu. OpenARCloud.org metaverse’inde yer alan dört şehir Bari, Helsinki, Los Angeles ve Ankara. Öte yandan Ali Babacan’ın kurduğu DEVA Partisi de ülkemizin metaverse’te yer alan ilk siyasi partisi.

Ali Akurgal da İnsan sermayesi başlıklı yazısında “Mühendislerimiz teknoloji transferi amaçlı yetiştiriliyorlar. Düsturları ‘al, uygula’. Asya ‘düşün, yarat’ değil” diyor. Konu son derece önemli.

Aşıklı Höyük...Arkeoloji ile sanat buluşunca...

Orta Anadolu’nun bilinen en eski köyü Aşıklı Höyük, 13 yerli ve yabancı sanatçının işleri üzerinden sanat ve arkeoloji arasında bir köprüye oldu. Amaç neolitik dönemin bu önemli kazı alanını dünyaya daha iyi tanıtmak. Özlem Yüzak yazdı.

Prof. Dr. Fuat İnce Türkiye’nin ay yolculuğunu yorumladı. “Türkiye Uzay Ajansı, uydumuzu Ay’a çarptırmayı planladı. Kanımca eksik kalmış bir hedef. Ay’ın yanından geçerek, yörüngesine girmeden bilimsel amaçlı görüntü alabilir ve bilgi toplayabilirdik. Böylece Ay’ın arka yüzünün resimlerini çeken 7. devlet olarak adımızı yazdırabilirdik” diyerek...

Ve yine Covid

İsrail’de yapılan bir çalışma, 4.doz aşılamanın antikor düzeyini yükselttiğini, fakat SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı çok az ilave koruma sağladığını gösteriyor. Anlayacağınız hâlihazırdaki mRNA aşılarının 3. dozdan sonra bağışıklık tavanına çarpıyor. Başka neler var bu konuda? D3 vitamini COVID’e karşı savunmayı güçlendiriyor...COVID-19 kısırlık ve cinsel isteksizlik yaratabiliyor. Reyhan Oksay hazırladı. COVID-19 pandemisi, tıp dünyası ve hastaları D-dimer testi ile tanıştırdı. Mustafa Çetiner’in kaleminden..

8 Mart yaklaşırken

Kadına yönelik şiddet hala şu küresel dünyanın önemli ve çözülemeyen sorunu ne yazık ki. Peki bununla ilgili yasal düzenlememelerin uluslararası mevzuattaki tarihçesi ne? Kültür Üniversitesi’nden Cennet Kara Özçalık anlatıyor.

Siyasi temsil konusunda dünya genelinde cinsiyet eşitsizliği var; Türkiye 129. Sırada. Kadınların patent başvuru oranı düşük; En yüksek Küba’da Türkiye ise ortalamanın biraz üzerinde. Grafik bilgi’de...

DNA’nın şekil ve yapısını anlamamızda kilit bir rol oynamasına karşın mesleğine “ev hanımı” yazılan Florence Bell’i Bilim Tarihi sayfamıza taşıdık. Batuhan Sarıcan hazırladı.

Prof. Dr. Attilla Erdemli’nin yazısı 9.senfoni ve Avrupa kardeşliği üzerine.

Bitkiler bütün gün ne yapar? Meraklı Çocuk sordu, Mercan Bursalı yanıtladı.

Karadaki en hızlı hayvan Çita. 0’dan 72 km/saat hıza sadece 2,5 saniyede çıkabiliyor.. Hayvanlar Dünyası’nda.

Nehirleri kirleten ilaç kalıntıları...DNA analizi ile fildişi kaçakçılığı tespiti...Sivrisinekler nasıl sinek raketlerinden kaçıyor... Nilgün Özbaşaran Dede’nin Araştırma Gündemi’nde...

HBT bu hafta da büyük emekle hazırlandı. Günceli yakalamaya ve çeşitliliğe özen gösteriyoruz. Keyifle okumanız için. Tekrarlayalım: HBT’yi yaşatmak için okuyun, okutun..