Tedaviye doğru önemli bir adım: Kanserin genetik şifreleri çözülüyor

Editör ne diyor?

Kanser en ürkütücü hastalıklardan biri... Bir genom hastalığı! Genlerimizde bozulmaların (mutasyon) birikmesiyle hücreler dizginlenemez şekilde büyüyor ve bedeni istila ediyor. Türe ve hangi evrede teşhis edildiğine bağlı olarak tedavisi de değişiyor. Kimi zaman tıp bile çaresiz kalıyor... Kanserde ilaçlarla iyileşmenin giderek arttığına ilişkin gelen haberlere rağmen, bu şüphesiz yeterli değil. Daha iyi tedavi şüphesiz ki hastalığı daha iyi tanımaktan geçiyor. İşte bu alanda şimdi gerçekten dev bir adım atıldı! Bilim dergileri ve dünyası bu haberi tartışıyor!

37 ülkeden 1300 bilim insanının katılımı ile başlatılan Küresel Genomik Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda (Türkiye aralarında yok) kanserin genetik temelinin anlaşılması konusunda çok büyük bir adım atıldı. Sonuçlar 6’sı Nature dergisinde 17’si ise başka dergilerde yayınlanarak kamuoyuna sunuldu. Peki nedir veriler? Nasıl yapıldı? Kanserin genetiğinin keşfi bizim için ne anlama geliyor? Özlem Yüzak derledi.

Koronavirüs tehdidi sürüyor. Türkiye bundan nasıl ve ne şekilde etkilenir? Neler yapılması? Konunun Türkiye’deki en önemli uzmanlarından biri epidemiyolog Prof. Dr. Önder Ergönül. Arkadaşımız Batuhan Sarıcan kendisi ile bir söyleşi yaptı. Ergönül salgının bahar aylarında biteceğini öngörüyoruz diyor.


Alzheimer hâlâ gizem dolu bir hastalık. Bilim dünyası sırrını aydınlatmak ve erken teşhisini sağlayabilmek için büyük uğraş veriyor. İçlerinde biri, bizim topraklarımızda yetişen Prof. Dr. Marsel Meşulam, demans ve Alzheimer konusunda yaptığı çığır açıcı buluşları olan bir isim. Arkadaşımız Reyhan Oksay kendisi ile bir söyleşi yaptı... Yağmur Kan’ın yazısı: Herkesin yaşlanma hızı farklı; 4 farklı yaşlanma tipi var...

Geçen hafta ilginç bir olay yaşandı, Afrika’yı çekirgeler istila etti. Göçmen çöl çekirgeleri 85 milyon kişinin yiyeceği gıdayı bir günde tüketti. FAO bu durumu “benzeri görülmemiş bir tehdit” olarak tanımladı. Nedeni ekolojik dengenin bozulması. Detaylar sayfalarımızda.

“1946’da daha uygardık”

Doğan Kuban Hoca “kimse 70 yıl önce insanların daha uygar olduklarını kabul etmez, ama biz 1946’da daha uygardık” diyor ve kendi yaşadığı, o dönem bir köy niteliğinde olan Anadoluhisarı’nda uygarlığın yıkılışını örnekleyerek anlatıyor.

Dergimizde sıklıkla bilim tarihine yer vermeye, tarihte farklı disiplinlere yön vermiş, çığır açmış bilim insanlarını ya da keşifleri tanıtmaya özen gösteriyoruz. Bu hafta da doğumunun 150. yılında bireysel psikolojinin kurucusu olarak gösterilen Alfred Adler’i konuk ettik sayfalarımıza. Adler, Sigmund Freud ve Carl Gustav Jung ile “üç büyükler”den biri. Hedefi bireyi bütünsel olarak görüşünün yanı sıra toplumsal eşitliği savunan psikolojik bir hareket yaratmaktı. Bugün onu anlamaya ve pratiğini önce kendimiz ardından toplum üzerine uygulamaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.

Mustafa Çetiner Güncel Tıp’ta dünyayı sarsan koronavirüs konusunu bu hafta da sürdürüyor. Çizerimiz Tayfun Akgül’e de göz atmadan sayfayı çevirmeyin. Araç sürücülerinin Google Map bağımlılığı üzerine...

Ölümünün 500. Yılında Leonardo da Vinci için başta Louvre Müzesi olmak üzere dünyanın birçok yerinde büyük anma etkinlikleri yapılıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Meltem Bilikman derledi...

Sanayi 4.0, işsizlik ve Türkiye

Bayram Ali Eşiyok Sanayi 4.0’dan yola çıkarak Türkiye’nin bu alanda nerede durduğunu ve işsizliği yazdı. Müfit Akyos da Türkiye’nin üretim kapasitesinin nasıl giderek eridiğini bölgesel açıdan irdeledi. Tanol Türkoğlu’nun yazı başlığı “Dijital Çığlık”. Harari’nin Davos’ta son yaptığı konuşma üzerine!

“İki dirhem bir çekirdek” sözü nereden geliyor? Bilim ve Beslenme sayfamızda Keçiboynuzu’nu okuyun deriz.. Çekirdek ile dirhem arasındaki ilişki ilginç.. Tabii unu, pekmezi, çekirdeği ve tüm yönleri ile...

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Esin Cengiz Boduroğlu’nun yazısı rahim ağzı kanseri üzerine... İstanbul Kültür Üniversitesi Matematik Bölümü’nden Arş. Gör. Gözde Karataş sosyal ağların yaşamımızla iç içe geçtiği bu dönemde “kişisel bilgilerimi paylaştığım bu kurumlara ne kadar güvenebilirim?” diye soruyor.

Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu ise Türkiye’de iş yapmanın zorluklarını uluslararası kriterlere göre değerlendiriyor..

Afrikalıların da Neandertal geni taşıdığı, günde bir paket sigara içenlerin beyinlerinin 11 gün daha hızlı yaşlandığı gibi konular Araştırma Gündemi’nde..

Sivrisinekler ısıracakları kişileri nasıl bulur? Koyunlar da sağlık durumlarına göre nasıl diyet yapıyor? Hayvanlar dünyası sayfalarımızda arkadaşımız Murat Altaş’ın kaleminden...

***

HBT Türkiye’nin, dünyayı anbean izleyen, haftalık güncel bilim haberleri, yorumları, makaleleri dergisidir. Başka bir dünyanın, geleceği belirleyen tüm bilim alanlarının sesidir.

Özgün köşe yazıları, ilginç konuları ile bambaşka bir dünyanın kapılarını açıyoruz sizlere... Yayalım, okutalım...