Ünlü uzman uyarıyor: “7’nin üzerinde deprem yaratabilecek başka faylar da var.”

Editör ne diyor?

İstanbul’da deprem üzerine Büyükşehir bir çalıştay düzenledi. Hayırlı olsun. Çalıştay’ın jeoloji sorunları üzerine değil de, daha çok kent planlamasına ve afet yönetimine yönelik tartışma yüzü önemli. Yoksa jeolojisinde yeni ve bilinmedik bir şey yok. Depremin, sadece deprem olduğu zaman gündeme gelmemesi gerektiğini her zaman savunuyoruz. Deprem, bilimsel bir gerçek olmakla birlikte enine boyuna araştırılması, konuşulması ve bilim insanlarının karar alıcılarla sürekli dirsek temasında bulunmasını gerektiren bir mesele. Bugün size, dünyanın sayılı yerbilimcilerinden Prof. Dr. Le Pichon’u İstanbul ziyareti sırasında yaptığımız bir söyleşi sunuyor. Amacımız bir de örnek bir bilim insanını tanımak ve mesajlarını öğrenmek.. Merakla okuyacaksınız, ayrıca yeni bir şey söylüyor: Ana Marmara Fayı dışında, diğer faylar da 7’nin üzerinde deprem yaratabilir.

Doğan Kuban’a büyük ödül

Doğan hocamız, sadece Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji’de (CBT) değil aynı zamanda Herkese Bilim Teknoloji’ye (HBT) geçiş ve sonrasında da desteğini hiçbir zaman esirgemedi. Kendisine minnettarız. Bu ülke insanının aydınlanması için gerek yetiştirdiği öğrenciler gerekse öğretileriyle yol gösterici olan Kuban’ı, Ahmet Yavuz’la birlikte evinde ziyaret ettik. Kendisi, mimarlık alanında layık görülen Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü, neden kabul ettiğini açıkladı. Kuban’ın köşe yazısı çok temel bir konuda: Uygarlık özgür olmakla başlar, ya da olmaz!


Dünyada her yıl 500.000 kişi antimikrobiyal ilaçlara karşı direnç gösteren organizmalar yüzünden hayatını kaybediyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CRC), acil halk sağlığı tehdidi olarak gördüğü organizmalara iki yenisini daha ekledi. Dirençli mikroplar karşısında bilimin işi bir hayli zor. Ancak hiçbir şey imkânsız değil. Ekibimizden Batuhan Sarıcan, konuyu çeşitli kaynaklardan derleyerek işledi.

Müfit Akyos’un, yaşamı anlamlı kılanın, merak etmemiz engellense de merak etmeye devam etmek olduğunu savunduğu Kırkıncı Kapı yazısını kaçırmayın. Akyos bu cumartesi 7 Aralık saat 17.00’de Beşiktaş Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleşecek konferansta konuşmacılarımız arasında. Bekliyoruz..

Tanol Türkoğlu’nun Dijital Kültür köşesinde çıkan bu haftaki yazısı, bugüne ve geleceğe dair önemli konulara değiniyor. Dijital (Şeffaf) İktidar başlıklı yazısında dijitalleşmeyle birlikte yönetimlerdeki paradigma değişimini gündemine alıyor. Dijitalem’i ise atlamayın, bu aylık notlar bir dijital dünya fenomeni!

Alman hükümeti, bir diğer yazarımız Prof. Dr. Cem Say’ı “Bilim Günleri”ne davet etti. Say, Futurium’dan Falling Walls konferansına kadar Almanya’daki ilk izlenimlerini sizlerle paylaştı. Mustafa Çetiner ise Güncel Tıp köşesinde bu sefer tartışmalı protein tozlarını ele alıyor ve toplumdaki ön kabullerle birlikte bu takviyelerin eğrisini doğrusunu gözler önüne seriyor. İlgililere duyurulur.

Ahmet Yavuz, Suriye konusunda Atatürk’ün izlerini bu beşinci yazıyla sürdürüyor. Bu güncel tarih rengi! Daha çok şey, beyin araştırmaları ve felsefe ilişkisi, 845 kelebeğin gen haritalarının anlattıkları, iletişim ve halkla ilişkiler alanındaki gelişmeler (Sevinç Koçak), Kistik fibroza yeni ilaç, Brüksel lahanası üzerine bilmedikleriniz, el sıkışma geleneğinin kökeni...

HBT, yine dopdolu içeriğiyle, bilimin ışığındaki yürüyüşünü sürdürüyor. Bu yürüyüşte hep birlikteyiz, sizinle birlikte merak ediyor ve araştırıyoruz. Unutmayın: Konferansta buluşmak üzere, ve gelecek Cumaya kadar, iyi okumalar. Sevgi ve dostlukla kalın.