Açık hava egzersizleri mi yararlı, yoksa kapalı alanlardakiler mi?

Öne Çıkanlar Sağlık
Açık hava egzersizleri mi yararlı, yoksa kapalı alanlardakiler mi?

Koşu bandında spor yapmak, özellikle de kışın soğuk ve karanlık ortamında, insana çok daha çekici gelebilir. Ancak bu durumda fazladan yaklaşık bir buçuk kilometre koşmayı göze almalısınız.

Koşu bandında yürüyüşü kolaylaştıran unsurlardan biri de, hava direncinin olmamasıdır-kişi olduğu yerde koşarken ters yönde etki yapan ve hızını kesen havayla boğuşmak zorunda kalmaz. Bu etkinin dengelenmesi ve kapalı alanda yapılan sporun biraz daha zorlayıcı olabilmesi için, kimi insanlar düzenli olarak koşu bandının eğimini yüzde 1 oranında arttırma yoluna giderler. Bu oran, 1996 yılında yapılan ve açık alanda 1.6 km hızla 7 dakika koşarken harcanan enerji miktarının aynı sürenin yüzde bir eğimli bir koşu bandında koşarak geçirilmesi sırasında harcanan enerjiye eşit olduğunu ortaya koyan bir araştırma sonucunda elde edildi.

İnsanların birçoğu koşu bandında koşmanın açık havada koşmaktan daha kolay olmadığını, tam tersine daha zorlayıcı olduğunu düşünüyor. Koşmanın biyomekaniğini araştıran Harvard Tıp Fakültesi uzmanlarından Irene Davis de çalışmalarında benzer bir etkiye tanık oldu. Davis’in araştırması, açık havada insanı zorlamayan koşu hızlarına koşu bandında ulaşmanın çok daha zorlayıcı olduğunu ortaya koyuyor. Davis, koşu bandının daha zorlayıcı olmasının nedenini bant üzerinde koşmanın kişiyi sürekli olarak aynı hızda kalmak zorunda bırakmasına bağlıyor ve bunun insanın doğasına aykırı ve çok daha yorucu bir durum olduğuna dikkat çekiyor.


Batı İskoçya Üniversitesi’nden Chris Easton’a göre, koşu bandında spor yapmanın bir zorluğu da görsel birtakım unsurların eksik olması. Easton, “Koşu bandında spor yaparken yüzünüz çoğu zaman bir duvara ya da pencereye dönük olur. Dahası, açık havada ve yeşilliklerin bol olduğu bir alanda koşarken insan ruhsal açıdan kendisine iyi gelebilecek birtakım hoş görüntülerle de karşılaşabilir” diyor. Açık havada yapılan egzersizlerle, kapalı alanda yapılanların karşılaştırıldığı çeşitli araştırmalar gözden geçirildiğinde, temiz havanın bol olduğu açık alanlarda spor yapanların kendilerini çok daha iyi hissettikleri ve bundan daha çok keyif aldıkları görülüyor.

Davis, tüm bunlara karşın yine de koşu bandını yeğleyenlere, egzersiz süresince hızlarını kendilerinin ayarlamalarını öneriyor. Koşu bandında yüzde birlik eğimi savunanlara da eğimi arada bir değiştirme önerisinde bulunuyor.

Rita Urgan

Kaynak