Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi: Kekik

Öne Çıkanlar Sağlık
Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi: Kekik

Kekik, insanı şaşırtacak kadar çok yönlüdür; neredeyse her çeşit yemeğe kullanılır. Kekik, keskin ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Hafifçe naneye benzer; hem kuru hem de taze olarak kullanılır. Yiyeceklerin bozulmadan uzun süre saklanmasını sağlar.

Bu keskin kokulu bitki Akdeniz mutfağında sebzelerden yumurtaya, kuzu etinden balığa hemen hemen her çeşit yemekte kullanılır. İçerdiği kekik yağı geleneksel tıbbın temel hammaddelerinden biridir.

Eski Mısırlılar bu bitkiyi mumyalama işleminde kullanıyorlardı. Yunanlılar ibadethanelerinde kekik yağı yakarak kötü ruhları uzaklaştırdıklarına inanıyorlardı. Aynı zamanda kekik kokusu Yunanlılara göre cesaret artırıcı bir özelliğe sahipti. Romalılar da evlerini kutsamak için kekik yağından yararlanıyorlardı. Ayrıca ölüyü bir tutam kekik ile gömerlerdi; bunun sonsuzluğa geçişi kolaylaştırdığına inanıyorlardı.


Kekiğin sayılmayacak kadar çok çeşidi varsa da “bahçe kekiği” en yaygın olanıdır. Yaşamakta olduğunuz bölgede bu çeşitlerden biri mutlaka bulunur. İçerdiği yararlı fitokimyasallar açısından neredeyse bir hazinedir.

Kekiğin bu kadar yaygın bir şekilde kullanılmasının en önemli nedenlerinden biri de yiyeceklerin daha uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlamasıdır. Böylece yiyecek zehirlenmesini büyük ölçüde önler. Özellikle Afrika gibi sıcak iklimlerde ve hijyen koşullarının çok kötü olduğu ülkelerde kekik cankurtaran gibidir.

Vitaminler: Kekik önemli bir vitamin kaynağıdır. İçerisinde özellikle yüksek oranda A vitamini ve C vitamini bulunur. A vitamini mukoza zarı, cilt ve görme yeteneğine katkıda bulunan önemli bir antioksidandır. C vitamininin ise zararlı serbest radikallere karşı mücadelede üzerine yoktur..

Mineraller: Kekikte sağlık için gerekli olan birçok mineral bulunur. Kekik yaprakları yüksek oranda potasyum, kalsiyum, demir, manganez, magnezyum ve selenyum içerir.

Uçucu yağlar: Timol, kekikte bulunan en önemli yağlardan biridir. Bu yağ antiseptik ve mantar karşıtı özellikleriyle tanınır. Kekikte bulunan diğer uçucu yağlar arasında ise carvacolo, geraneol ve borneol sayılabilir.

Antioksidanlar: Kekikte zeaksantin, pigenin, lütein, lüteolin ve thymonin gibi flavonoid fenolik antioksidanlardan önemli miktarda bulunur. Diğer bitkilere kıyasla en yüksek oranda antioksidan taze kekikte bulunur.

Faydaları

Kekiğin tıbbi yararları saymakla bitmez. Yaprakları, çiçekleri ve yağı çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Hem kurusu hem de tazesi aynı oranda faydalıdır. Tazesinin kokusu ve tadı daha keskindir; bahar aylarında demet halinde satılır.

Cilt sağlığı

Kekik, cilt sorunlarına yol açan bakterileri ortadan kaldırarak cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kekik özü yağı suyla seyreltilerek sürüldüğünde cilt kırışıklıklarına iyi gelir; her cilt tipi için uygundur.

Saç

Kekiğin saça faydaları yüz yıllardır bilinir. Kekiğin saç sağlığına etkisi kafa derisindeki kan dolaşımını hızlandırmasından kaynaklanır. Kekikli yağ karışımı veya doğrudan kekik özü yağı ile kafa derinizi ovduğunuzda içerisinde bulunan besinler hem saçınızın uzamasını hem de daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar. Ayrıca kepek sorununu da ortadan kaldırabilir. Antibakteriyel özelliklerinden dolayı şampuanlarda, kremlerde ve bakım ürünlerinde de kullanılır. Ancak kekiğin kırmızı ve beyaz olmak üzere ikiye ayrıldığını unutmayın. Kırmızı kekiğin saç için yoğun olarak kullanımı kafa derisinde kaşınmaya sebep olabilir. Bu nedenle saç karışımları için beyaz kekik kullanması öneriliyor.

Kas ağrıları

Kekiğin en önemli faydalarından biri regl ağrılarının ve vücuttaki diğer kasılma türlerinin geçmesinde etkili olmasıdır. Kekik çayı kadınlarda adet öncesi sendromun ve adet sancılarının tedavisinde de yardımcı olur.

Görme yetisi

Kekik, yüksek oranlarda yağ çözücü bir vitamin ve antioksidan olan A vitamini bulunur. Geleneksel göz hastalıkları tedavi yöntemlerinde yaygın olarak kullanılıyordu.

Anti bakteriyel özellikleri

Kekiğin antibakteriyel özellikleri çeşitli bakteri ve mantar ile savaşmada etkili olmasını sağlar. E. coli de bunlardan biridir. Kekik yağı özünün, antibiyotiğe dayanıklı farklı birçok çeşit bakteriyle savaşmada etkili olduğu biliniyor. Bu öz, vücut içinde ve dışındaki bakterileri öldürebilir. Kekik çayı da aynı şekilde cildin dezenfekte edilmesinde kullanılabilir.

Ağız sağlığı

Kekiğin antibakteriyel özelliği, ağzınızdaki bakterilerle ve enfeksiyonla savaştığından ağız kokusu gibi sorunlar için de en çok tercih edilen çözümlerden olmasını sağlar. Kekik aynı zamanda antiseptik gargaraların bileşimindeki en temel maddelerden biridir.

Uyku ve Yorgunluk

Ballı kekik çayı genellikle çocukların rahat ve kabussuz bir uyku uyuması için kullanılır. Kekik yağının rahatlatıcı özelliği gerginliğinizi almada ve yorgunluğunuzu gidermede yardımcı olur.

Sevda Deniz Karali

Kaynak