Antistres implantına doğru

Öne Çıkanlar Sağlık Teknoyaşam
Antistres implantına doğru

Bir beyin implantı sayesinde depresyondan kurtulmak mümkün olabilir mi? Epilepsi hastaları ile yapılan bir çalışma, beyne yerleştirilen elektrotların verdiği küçük elektroşoklarla ruh halini değiştirmenin mümkün olduğuna işaret ediyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nden nörolog Vikram Rao ve meslektaşlarının yürüttüğü ve sonuçları Current Biology’de yayınlanan araştırmada, gözlerin hemen arkasında bulunan orbitofrontal korteks bölgesine yönelik elektriksel uyarımların hastalarda rahatlama ve moral artışı sağladığı belirtildi.

7 hastada kafatası altına yerleştirilen elektrotların, elektriksel veriler topladığı ve bir nöbete dair ilk belirtiler ortaya çıktığında beynin farklı bölgelerine küçük elektrik sinyalleri verdiği çalışmada, orbitofrontal korteksi uyarılan hastalar, kendilerini rahatlamış ve daha enerjik hissettiklerini ifade etti. Gözlemleri de aynı yönde olan araştırmacılar, bu uygulama sonrasında hastaların daha dik oturduklarını ve daha canlı göründüklerini belirtiyor.


30 yıldır depresyon üzerine çalışmalar yapan nörolog Mark George (Güney Karolina Tıp Üniversitesi, ABD), "aya uzay aracı göndermek gibi” sözleriyle değerlendirdiği bu araştırmanın nörobilimde temel ve öncü bir çalışma olduğunu ifade ediyor.

Beynin dilini anlayabilen ve olumsuz durumlarda müdahale edebilen küçük, implante edilebilir bir cihaz, mevcut tedavilere cevap vermeyen ağır depresyon vakaları açısından başta olmak üzere, önemli bir klinik araç olacaktır.

Öte yandan, beynin hangi bölgesinin nasıl uyarılacağının kesin olarak ortaya çıkarılması, böyle bir cihazın geliştirilmesi için ulaşılması gereken aşamalardan sadece biri. Söz konusu çalışmada hastaların kafalarından çıkan kablolardan ve bunların bağlı olduğu büyük bilgisayarlardan oluşan donanımın, kafatası altına yerleştirilebilecek şekilde küçük boyutlara getirilmesi de gerekiyor.

Yakın bir zamanda geliştirilmesi pek muhtemel görünmese de, araştırmacılar, ruh halini değiştirerek sadece depresyona yönelik değil, madde bağımlılığı gibi başka sorunlarda da çözüm olabilecek bir beyin implantının hayalini kuruyor.

Kaynak