Türkiye parlak bir zekayı, yiğit bir aydını, çalışkan bilim insanı Aykut Göker’i yitirdi


Öne Çıkanlar Toplum
Türkiye parlak bir zekayı, yiğit bir aydını, çalışkan bilim insanı Aykut Göker’i yitirdi


Türkiye’nin bilim ve teknoloji ulusal politikalarına 40 yıldır gönül vermiş, ülkemizin çağdaş ülkeler düzeyine ulaşması için, bilim ve teknoloji alanlarında mutlaka üretici, buluşçu ve yapıcı olması gerektiğine inanmış Aykut Göker’i yitirdik.

Aykut Göker, Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji (CBT) dergisinde 15 yıl yazarlık yaptı, Türkiye ve dünyada bilim ve teknoloji konularındaki gelişmeleri, politikaları yazdı, okuru bilgilendirdi. Sanayi sektörünü ARGE için teşvik etti. Siyasete çağrı yaptı: Ulusal BT politikaları izleyin diye. Ulusal bilim ve teknoloji politikaları uygulanmasının ülke ekonomisi ve geleceğimiz için şart olduğunu yazdı.

1993-1994 yıllarında TÜBİTAK Araştırma Merkez ve Enstitüleri Plânlama ve Koordinasyon Daire Başkanı; 1994-1999 yıllarında TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanı olarak görev yaptı. Kalbi solda, ülke ve yurt sevgisi önde, 1980 Aydınlar Bildirisi’nin imzacılarındandı ve askeri diktatörlüğün biçtiği bedel ne neyse ödedi.


Bilim ve teknoloji ile ilgili belgelerin, yazıların, araştırmaların yayımlandığı önemli bir portal vardı: http://www.inovasyon.org

Göker’i kucak dolusu sevgi ile bu dünyadan uğurluyoruz.

Sevgili Göker’in, CBT’de yayımlanan ve bilgi, akıl ve BT politikalarıyla dolu eskimeyen yazılarını web sitemizde yayınlamaya başlayacağız. Çünkü onlardan hala öğreneceğimiz çok şey var.

CBT’de son veda yazısı şöyleydi:

***

Hoşça Kalın... 

Orhan Bursalı’nın teşvikiyle (‘kışkırtmasıyla’ desem daha doğru olur) Politik Bilim köşesinde yazmaya başlayalı 15 yılı geçmiş... O zamanlar 62 yaşında genç[!] bir insanım tabii, CBT’de yola çıkmayı kabullenmem kolay oldu... Uzunca bir yürüyüştü. Artık veda vakti...

CBT gibi bir dergide bunca zaman yazmış olmanın onurunu yanımda götürüyorum; bir de bilim, teknoloji ve yenilik politikalarının ilgi alanına giren konuların iki seçkin uzmanıyla bu köşenin sürmesi ümit ve güvenini...

Bütün okuyucularıma -özellikle görüşlerini, duygularını yazdıkları mektuplarla ya da sözlü olarak paylaşan okuyucularıma, kendi birincil uğraş alanları bilim, teknoloji ve yenilik politikaları olmadığı halde dişlerini sıkıp yazdıklarımı okuyan dostlara- çokça teşekkür borçluyum. Bilim, teknoloji ve yenilik politikaları vadisinde bundan sonra söyleyecek sözüm olursa yine onlara söyler miyim? Eğer ara sıra göz atarlarsa www.inovasyon.org’ta söylerim... (Kıssadan hisse, Haluk [Tosun] Hoca, ev ödevi olarak incelenmek üzere bana kitap armağan etmeye devam edebilir!)

Bilimle ve teknolojiyle kalın; ama bilim ve teknolojiye atfedilebilecek bütün iyiliklerin de kötülüklerin de bilim ve teknolojiyi kullanan insandan kaynaklandığını ve kötüye kullanılmalarını önlemede tek çarenin savaşsız-sömürüsüz bir ülke, savaşsız-sömürüsüz bir dünya için insanı değiştirmek olduğunu hiç unutmadan...

Hoşça kalın...

Aykut Göker / CBT. 04 Eylül 2015

***

Kısa hayat öyküsü

1938 Eskişehir doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi, 1960 mezunu.

1960-1981 yılları arasında, Petrol Ofisi Askeri İkmal ve NATO Tesisleri Batı Bölgesi’nde Teknik İşler Amirliği, Sümerbank Kimya Proje Müdür Yardımcılığı ve yine aynı kurumda, Kimya Proje Müdürlüğü ve Genel Müdür Teknik Müşavirliği gibi çeşitli kamu görevlerinde bulundu.

1980’li yıllarda ve 1990’ların başlarında bilim tarihi, ayrıca, çeşitli bilim ve teknoloji konularıyla ilgili kitap, ansiklopedi maddesi ve makale çevirileri yaptı; Ekonomik ve Sosyal Dokümantasyon ve Araştırma AŞ (ESDA) tarafından yürütülen yapılabilirlik çalışmalarına katıldı; ayrıca, TMMOB Makina Mühendisleri Odası’na Sanayi Politikaları danışmanlığı, Bilim ve Sanat dergisinin editörlüğü gibi görevlerde bulundu.

1993-1994 yıllarında TÜBİTAK Araştırma Merkez ve Enstitüleri Plânlama ve Koordinasyon Daire Başkanı; 1994-1999 yıllarında TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanı olarak görev yaptı.

2000 Ocak'ından 2007 Nisan'ına kadar, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’ında (TTGV) Danışman olarak çalıştı.

Bilim-teknoloji-sanayi politikaları konusunda makale, bildiri ve kitap halinde yayımlanmış çalışmaları var.