Çocuklarınızı ekran bağımlılığından nasıl kurtarırsınız?

Öne Çıkanlar Sağlık
Çocuklarınızı ekran bağımlılığından nasıl kurtarırsınız?

Çocuklarınızın mobil cihazlarla çok fazla zaman geçirdiğini nasıl anlarsınız? Peki bunu anlayan ebeveynler çocuklarını Candy Crush Saga’dan uzaklaştırmak için neler yapabilir?

Pennsylvania’daki Villanova Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Patrick Markey, parka gitmek yerine bilgisayar oyunu oynayan, ders çalışacağına sosyal medyaya odaklanan veya bir restoranda önlerinde iPad olmadan rahat durmayan çocuklarda bir elektronik cihaz bağımlılığın gelişmiş olabileceğine dikkat çekiyor.

İşte çocuklarınızı bu elektronik alışkanlıklarından kurtarmanın 7 yolu:


  1. Yalnız kaldıkları süreyi kısıtlayın.

California Devlet Üniversitesi’nden araştırmacı Ofir Turel, çocuklarınızın bilgisayar oyunlarında aşırıya kaçmaması için aile içince ortak kullanılan masaüstü bilgisayarının belirli bir odada değil herkesin ulaşabileceği bir noktada tutulması gerektiğini söylüyor. Böylece çocuklarınız bir odada olacakları kadar rahat davranamayacaklarından bilgisayar kullanımını da aşırıya kaçırmazlar.

Maalesef akıllı telefon veya tablet gibi taşınabilir cihazları kontrol etmek bu kadar kolay değil. Ancak çocukların ebeveynlerine ait bir cihazda oyun oynuyor olması durumunda bu cihazları odalarına götürmelerinin yasaklanması yine aşırı oyun oynamayı sınırlayıcı bir etken olabilir

  1. Mobil cihazlarınıza şifre koyun

Kredi kartıyla satın alma işlemlerinin mümkün olduğu herhangi bir elektronik cihaza şifre koymanın oldukça uygun bir çözüm olduğunu belirten Markey, çocukların kolaylıkla tahmin edebileceği şifrelerin kullanılmaması ve bu şifrelerin çocuklarla paylaşılmaması gerektiğini de vurguluyor. Yalnızca sizin izninizle oyun oynayabileceklerini bilmek ve oyun içi satın alma işlemini gerçekleştirememek çocuklarınızın daha az oyun oynamasını sağlayabilir.

  1. Oyunu bırakmaları gereken zamanı önceden belirtin

Çocuklarınız oyun oynarken ne zaman oyunu bırakmaları gerekeceğini önceden söylemeniz en iyi yöntemdir. “En Büyük İletişimsizlik: Dijital Çağda Çocukluğun ve Aile İlişkilerinin Korunması (The Big Disconnect: Protecting Childhood and Family Relationships in the Digital Age)” adlı kitabın yazarı klinik psikolog Catherine Steiner-Adair’e göre örneğin akşam yemeğine on dakika kala bunu haber vermeniz halinde çocuğunuzun oyunu bırakmamak için ağlamasını önleyebilirsiniz.

  1. Patronun siz olduğunuzu unutmayın

Önceden haber vermek bir işe yaramıyorsa her zaman daha kesin çözümlere başvurabilirsiniz. Steiner-Adair, çocuklarınızın oyun oynama alışkanlığının bir sorun haline gelmesi durumunda iPad’e veya diğer mobil cihazlara erişimlerini engelleyebileceğinizi belirtiyor.

  1. Zamanlarını boş geçirmemelerini sağlayın

Bazı çocuklar için oyun oynamak, dikkat dağıtıcı bir faaliyetten çok daha fazlasıdır; stresle başa çıkmalarına, sosyal hayatlarındaki boşluğu doldurmalarına veya sıkıntılarını atmalarına yardımcı olur. Bu nedenle boşalan zamanları için alternatif bir faaliyet sunmadan çocukların oyun oynamalarını engellemek, uzun vadede zararlı olabilir. Turel, bisiklete binme veya futbol oynama gibi faaliyetlerin uygun olduğunu belirtiyor.

  1. Onlara iyi örnek olun.

Herkesin bildiği gibi çocuklar, anne ve babalarından ne gördüyse onu yapar. Eğer ebeveynler sürekli olarak telefonlarıyla veya tabletleriyle ilgileniyorlarsa çocuklar bunun kabul edilebilir bir davranış olduğunu düşünecektir. Bu nedenle yemek zamanlarında veya çocuklarıyla zaman geçirirken ebeveynler de akıllı cihazlarını bir kenara bırakmalıdır.

  1. Kendi bağımlılıklarınızdan da kurtulun

Ebeveynler de mobil cihazlara bağlılıklarını gözden geçirmelidir. Çoğu anne ve baba, çocukları paçalarına yapışmadan oturabilmek veya bir lokantada yemeklerini rahatça yiyebilmek için çocuklarının eline bir mobil cihaz tutuşturuyor. Bunun anlaşılabilir olduğunu belirten Markey, çocukların eninde sonunda bu “mobil değnekler” olmadan uslu davranmayı öğrenmeleri gerektiğine dikkat çekiyor.

Her ne kadar günümüzde bakıcı görevini üstlenen iPad’lerden uzaklaşmak bir süre için öfke krizlerine neden olsa da uzun vadede yarar sağlayacaktır.

Kaynak