Demir takviyesi için doğru adres: Pancar

Öne Çıkanlar Sağlık
Demir takviyesi için doğru adres: Pancar

Yağ içeriği düşük, demir emilimine yardımcı olan C vitamininden zengin bir antioksidan deposu olan pancar, aynı zamanda şeker üretiminin belli başlı hammaddelerinden biridir. Ayrıca yaprakları acı da olsa tam anlamıyla A vitamini, kalsiyum ve demir deposudur.

Kış aylarının en önemli sebzelerinden birisi de kırmızı pancardır. Anavatanı Akdeniz olan kırmızı pancar, içerdiği vitamin ve mineraller bakımından adeta bir enerji deposudur. Gıdaların tercih edilebilirliğini etkileyen en önemli kalite kriterlerinden biri renktir. Kırmızı pancar bitkisi (Beta vulgaris L.), doğal gıda renklendiricisi olan betalainler yönünden oldukça zengindir.

Özellikle kansızlık ve demir eksikliğinde çok etkilidir. Kansızlık problemi çekenlerin bol miktarda kırmızı pancar suyu tüketmeleri fayda sağlar. Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu kısa sürede kan yapımına destek verir, kandaki alyuvarların düzeyini yükseltir.


Yararları

1. Oksalik asit: Pancar suyunu diğer sebze ve meyvelerle karıştırdığınız zaman içerisinde bulunan oksalit asit sayesinde çok lezzetli bir karışım elde edersiniz. Pancar suyu tadını ve besinsel özelliklerini bu aside borçludur. Aynı zamanda pancar ve havuç suyunun harika bir ikili olmasının sebebi de bu asittir.

2. Bilişsel sağlığı güçlendirir: Yaşlıların, pancar suyunu bol bol tüketmeleri önerilir, çünkü beyne giden kan miktarını artırır, Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar. Pancar, demans ve ileri yaşlarla bağlantılı diğer bilişsel bozukluklarla mücadelede de etkilidir. Pancar suyunda bulunan nitratlar ağzınızdaki bakteriler sayesinde nitrite dönüştürülür. Nitritler de kan damarlarınızın açılmasına ve oksijenin az bulunduğu bölgelere kan akışının artmasına yardımcı olur.

3. Alfa lipoik asit: Pancarda bulunan alfa lipoik asit glikoz seviyesini düşürür ve insüline duyarlılığı artırır. Bu da kilonuzu korumanıza yardımcı olur. Pancarın içerdiği bileşenler sayesinde şeker hastalarında oksidatif strese bağlı olumsuz değişiklikleri önler. Alfa lipoik asit, diyabetik nöropati tanısı konan hastaların tedavi sürecinde etkilidir.

4. Tansiyonu düzenler: Pancar suyu yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcı olur, fakat etkileri geçicidir. Araştırmacılar, bu özelliğin pancarın içerisinde bulunan nitratlara bağlı olduğunu düşünüyor. Kan damarlarının içinde bulunan nitrik oksit miktarını artıran nitratlar sayesinde kaslara, beyne ve kalbe daha fazla oksijen gider, bu da tansiyonun düşmesine yardımcı olur.

5. Cildi besler: Cildinizin sağlıklı görünmesini istiyorsanız pancar yemeniz önerilir. Pancar suyu içerdiği vitaminlerle iç organlarınıza fayda sağladığı gibi dış görünüşünüze de sağlıklı bir yansıma sağlar. Pancar suyunda yoğun oranda C vitamini bulunduğundan doğal bir kan temizleyici görevi görür ve cildinize parlaklık sağlar.

6. İyi bir detoks yöntemi: Pancar içeriğindeki betalain, antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallere savaş açar ve kanserle mücadelede vücudu destekler. Ayrıca betalain, plazmada bulunan ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı korur. Bu bileşikler vücuttaki iltihabın düşürülmesine de yardımcı olur. Pancarın suyu, vücudunuzda biriken toksinleri atmaya yardımcı olduğundan karaciğeri korur. Aynı zamanda methionin ve glisin bileşikleri de yağ asidi birikimini önler ve karaciğer hücrelerinin sağlıklı gelişimine yardımcı olur.

7. Enerji verir ve dayanıklılığı artırır: Pancar suyu kan damarlarınızı açarak oksijen akışının artmasını sağlar. Bu da daha enerjik hissetmenize ve daha aktif olmanıza yardımcı olur. Daha iyi bir sonuç almak için pancar suyunu günün erken saatlerinde içebilir, böylece hem metabolizmanızı harekete geçirebilir hem de hayati organları uyandırabilirsiniz. Öyle ki bazı sporcular spor salonuna giderken oksijen akışını artıracağından, egzersiz sonrası ortaya çıkan kaslardaki yanma hissini gidermek için yanlarında pancar suyu götürürler.

8. Sindirime iyi gelir: Pancar suyunun içerisindeki posa lifle yüklüdür ve sindirim sürecinizin düzenlenmesinde yardımcı olabilir. Kabızlık durumunda da pancar suyunu tercih edebilirsiniz. Ayrıca hafif bir mide ağrınız varsa pancar suyu iyi gelebilir.

9. Kandaki glikoz seviyesini düşürür: Aslına bakılırsa pancar suyu kandaki şeker seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bunun sebebi pancarın içerisindeki doğal şekerin, pancarın tüketilmesinden sonra çok yavaş bir şekilde salgılanmasıdır. Bu da kanda yüksek glikoz birikimine sebep olmaz.

Her besinde olduğu gibi kırmızı pancarın da aşırı ve orantısız tüketimi bazı sorunlara yol açabilir. Bu zararlar kalsiyum seviyesinde düşüş, ciltte kızarıklık, böbreklerde tahribat, kan basıncında aşırı düşüş ve kan şekeri seviyesinde dalgalanmalar olarak sıralanabilir.

Sevda Deniz Karali

Kaynaklar
https://facty.com/food/nutrition/health-benefits-of-beetroot-juice/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/277432.php
https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot