Daha etkili ve hızlı öğrenmenizi sağlayacak yöntem: Feynman Tekniği

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Daha etkili ve hızlı öğrenmenizi sağlayacak yöntem: Feynman Tekniği

Her birey hayatının bir döneminde öğrenme konusunda bir noktada güçlük çekmiştir: Sınavlar yüzünden uykusuz geçen geceler, kısa zamanda çok fazla şey öğrenmeye çalışmak… 20. yüzyılın en önemli bilim insanlarından birisi olan Nobel Ödüllü Richard Feynman, büyük bir bilim insanı olmasının yanı sıra öğrenmeye olan merakı ve tutkusu ile tanınan bir deha ve aynı zamanda da bir öğretmendir. Feynman, sık sık röportajlarında dile getirdiği gibi “bizim gibi bir insandı” ve bazı zamanlarda öğrenmekte güçlük çekiyordu. Fakat Feynman, küçüklüğünden beri her şeye çözüm bulmaya çalışan bir dahi olduğu için etkili ve hızlı öğrenme konusunda da her büyük deha gibi kendine has bir çözüm bulmuştu. Feynman’ın konuları derinlemesine ve içselleştirerek öğrenmek için geliştirdiği bu yöntem, sadece öğrenmeye değil, bilginin kalıcı olmasına da katkıda bulunuyor. Gelin, hep birlikte “Feynman Tekniği” olarak bilinen ve 4 tekrarlanabilir adımdan oluşan basit süreci inceleyelim.

  1. Adım: Konuyu Belirleyin

Boş bir kağıt alın. Öğrenmek istediğiniz konunun başlığını en üste yazın ve o konu hakkında çalışmaya başlayın. Öğrendiklerinizi not edin.

  1. Adım: Konuyu Bilmeyen Birine Anlatır gibi Anlatın. Basit İfadeler Kullanın.

Bu adımdaysa üzerinde çalıştığınız konuyu, o konu hakkında herhangi bir bilgisi olmayan birine öğretir gibi açıklamaya çalışın. İyi bir öğretmen gibi mümkün olduğunca basit terimler kullanmaya çalışın


  1. Adım: Zorlandığınız Kısımları Not Alın ve Tekrar Çalışın

Düzeltme öğrenme sürecinin en önemli parçalarından biridir. Bir engelle karşılaşırsanız notlarınıza geri dönün. Konu ile ilgili zayıf yönleri ve eksiklikleri belirledikten sonra bunları giderin. Bunu her yaptığınızda 2.  adıma tekrar dönerek konuyu basitleştirerek tekrar etmeyi unutmayın!

  1. Adım: Konuyu Basitleştirin ve Analojiler Kullanın

Einstein’ın “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” sözünden de anlayabileceğimiz gibi karmaşık bir jargon kullanıp kafa karıştırıcı açıklamalar yapmak yerine, dilimizi basitleştirmek ve benzerlikler kurmak anlamayı kolaylaştıracaktır. Bu adımda benzerlikler kurmanız çok çok önemli; çünkü zihinsel yeteneğimiz, soyut kavramları sembolize edere anlamaya daha yatkındır.

Öğrenmek istediğiniz şeyleri okumadan önce bu tekniği uygularsanız hem öğrenme süreciniz daha keyifli hale gelebilir hem de daha etkili öğrenebilirsiniz. Yazımı Feynman’ın şu sözüyle bitirmek istiyorum:  “Her insana cennetin kapılarını açan anahtar verilir. Aynı anahtar cehennemin kapılarını da açar. Bu, bilimde de böyledir.

Halilhan Yonka