Magnezyum eksikliği nasıl giderilir?

Öne Çıkanlar Sağlık
Magnezyum eksikliği nasıl giderilir?

Özellikle bacaklarda kramplar şeklinde kendini belli eden magnezyum eksikliği, vücudun temel işlevlerini bozar. Neyse ki bu minerali yiyeceklerden elde etmemiz mümkün.

Beslenme uzmanı Fiona Tuck, kendimizi zinde, sağlıklı ve canlı hissedebilmemiz için magnezyuma ihtiyacımız olduğuna dikkat çekiyor. Enzim reaksiyonlarında en önemli mineral magnezyumdur. Yaşamsal açıdan kritik öneme sahip bu enzimler, karbonhidrat, yağ ve proteinin enerjiye dönüştürülmesi gibi çok önemli reaksiyonların yanı sıra sağlıklı bir DNA sentezi, kan şekerinin dengelenmesi, kemik sağlığı ve sorunsuz bir sinir sistemi için de gerekli.

Beslenme uzmanı Alexandra Parker, magnezyumun aynı zamanda kemiklerin şekillenmesi, kasların kasılması ve tansiyonun düzenlenmesi için de gerekli olduğunu söylüyor. Magnezyumun aynı zamanda sakin ve rahat bir uyku çekmemizi sağlıyor. Erkekler ortalama olarak günde 400 mg, kadınlar ise 300 mg magnezyuma ihtiyaç duyuyor.


Hangi yiyeceklerde magnezyum bulunur?

Magnezyum birçok yiyecekte bulunsa da en önemli magnezyum kaynakları yeşil yapraklı sebzeler, çiğ kakao, sert kabuklu yemişler ve tohumlardır. Magnezyum seviyenizi artırmak için yüksek magnezyum içerikli besinleri her öğününüze katabilirsiniz. Her öğünde en az iki servis sebze, her gün ise en az birkaç dilim meyve yemeye çalışın. Magnezyum seviyenizin yükselmesi için şeker, alkol ve işlenmiş gıda tüketiminizi de azaltın.

Magnezyum içeren besinler: Ispanak, kale gibi yeşil yapraklı sebzeler; avokado, muz ve ahududu gibi meyveler; sert kabuklu yemişler ve tohumlar; börülce, nohut ve barbunya gibi baklagiller; bezelya, brokoli, lahana, fasulye, enginar, kuşkonmaz ve Brüksel lahanası gibi sebzeler; somon, uskumru ve ton balığı gibi deniz ürünleri; çiğ kakao; bitter çikolata; tofu; fırında fasulye ve klorella tozu

Magnezyum eksikliğini nasıl anlarız?

Her ne kadar magnezyum seviyenizi kan testleri yoluyla ölçtürebilseniz de bu her zaman için pek güvenilir bir yöntem olmayabilir. Parker, magnezyum içeriğinin çoğu hücrelerde ya da kemiklerde bulunduğundan vücudun magnezyum seviyesinin ölçülmesinin çok kolay olmadığını belirtiyor. Fakat magnezyum seviyenizin düşük olduğundan şüpheleniyorsanız magnezyum eksikliği belirtilerini ya da tetikleyici unsurları, yüksek stres seviyesi ya da beslenme düzeninde düşük magnezyum gibi durumları göz önünde bulunduracak bir sağlık uzmanına görünebilirsiniz. Yapılan patoloji testleriyle birlikte bu incelemeler, vücudunuzun daha fazla magnezyuma ihtiyaç duyup duymadığını ortaya koyabilir. Sindirim sistemiyle ilgili hastalıklar, tip 2 diyabet, alkol bağımlılığı görülen kişilerde ya da yaşlı yetişkinlerde magnezyum eksikliği görülme riski daha yüksektir.

Sevda Deniz Karali

Kaynak