HPV aşısı rahim ağzı kanserinden koruyor

Son Dakika Bilim
HPV aşısı rahim ağzı kanserinden koruyor

Yeni bir  araştırma,  insan papilloma virüsü enfeksiyonuna karşı küçük yaşta kızlara yapılan HPV aşısının rahim ağzı kanserine karşı yüzde 87 oranında koruduğunu gösteriyor. Daha önceki araştırmalar  aşının HPV enfeksiyonlarına karşı iyi geldiğini göstermişti ancak rahim ağzı kanseri üzerindeki koruyucu etkisi sınırlıydı. Model hesaplamalarından, 2008 yılından beri genç kızlara ve genç kadınlara sunulan aşının ilk etkilerinin 2019 yılında ortaya çıkması bekleniyordu.

Kısa bir süre önce The Lancet dergisinde yayımlanan araştırma şimdi doğrudan kanıt.  Peter Sasieni ve ekibi  (King’s College) İngiltere’deki 2006 – 2019 yılları arasında kaydedilen kanser verileri değerlendirdiler. Bu bağlamda yaşları 20 – 64 arasında değişen kadınlar 7 gruba ayrıldı. Üç grup, 16 ve 18 virüs suşlarına karşı bivalent (iki değerlikli) HPV aşısıyla aşılanmış kadınlardan oluşuyordu.

HPV 16 ve 18 virüs suşuları, enfeksiyondan yıllar sonra rahim ağzı kanseri gelişimi için en tehlikeli olan ve vakaların yüzde 70 ila 80’ine neden olan varyantlar. Hastalığın ortaya çıkması birkaç yıl sürdüğü için gözlemlenen koruma oranı da yaş grubuna göre farklılık göstermiş: Bağışıklık kazanmamış kadınlara kıyasla on iki ila on üç yaşlarında aşı olanlarda koruma oranı yüzde 87 iken 14 – 16 yaşları arasında aşılananlarda bu oran yüzde 64 olmuş. 16-18 yaşları arasında aşılananlarda koruma oranı yüzde 34’e düşmüş. Araştırmaya göre HPV aşısı İngiltere’de 2019 yılına dek 470 rahim ağzı kanser vakasın önlemiş. Aynı şey jinekolojik cerrahiyi gerektiren ve doğurganlığı tehlikeye atabilecek rahim ağzı kanseri öncüsü teşhisi konan 17.200 vaka için de geçerliydi.


Kaynak