Yeni kan testi, gebelik zehirlenmesi riskini gösteriyor

Sağlık Son Dakika Bilim
Yeni kan testi, gebelik zehirlenmesi riskini gösteriyor

Hamilelikte kan basıncının yükselmesi doktorları endişelendirir. Çünkü 140/90 üzerindeki kan değerleri gebelik zehirlenmesi işareti olabilir;  bu hem anne hem de bebek için yaşamı tehdit eden sonuçlar doğurabilir. Gebelik zehirlenmesini bu kadar tehlikeli yapan, semptomların görülmesinden önce anlaşılamıyor olması. Yüksek kan basıncı dışında, idrarda hafif protein birikimi, ayaklarda şişme, hızlı kilo alma, görme bozuklukları ve karaciğer bozuklukları da görülmekte.

Anne için sağlık sorunları yaratmaması için doğumun erkene alınması gerekiyor ve bu da bebek için riskli olabiliyor. Gebelik zehirlenmesinin tedavisi yok. Bu yüzden dünya genelinde Aspirin’in etkin maddesi olan asetilsalisilik asit, hamilelere düşük dozda verilmekte.

Amerikalı bilim insanları, semptomların ortaya çıkmasından önce gebelik zehirlenmesi riskini önceleyebilen bir yöntem geliştirdiler. Mirvie firmasından Morten Rasmussen yönetiminde çalışan ekip, 1800’den fazla hamile kadından alınan kan örneklerinden hücresiz RNA (kanda serbestçe dolaşan RNA molekülleri) toplayarak, analiz etti. Analiz, sağlıklı bir hamilelik sırasında gen ifadesindeki değişikler ve ayrıca olağandışı değişimler hakkında bilgi verdi. Araştırmacılar bu bilgilerden olası bir gebe zehirlenmesi erken tanı yöntemi geliştirmek için yararlandılar. Gebelerden tek sefer alınan kan örneği dahi yeterli oluyor. Yeni kan testi sayesinde gebelik zehirlenmesine bağlı hastalıklar ve ölüm riski önemli ölçüde düşürülebilecek.


Kaynak