İklim için grev zamanı: 15 Mart!

Gezegenimiz
İklim için grev zamanı: 15 Mart!

15 Mart’ta, 90’dan fazla ülkede iklim için gençlik grevleri yapılacak. İsveçli genç Greta Thunberg’in 2018’de başlattığı grevden ilham alan küresel okul grevi, sosyal medyada örgütlenen gençler tarafından tüm dünyada hızlıca sahiplenildi. Gençler iklim değişikliğine karşı harekete geçmemenin kuşaklararası bir haksızlık olduğunu ve liderlerin adım atmayarak gençlerin geleceğinden çaldığını ifade ediyor.

Z kuşağının başını çektiği İklim için Okul Grevi Hareketi, dünyanın en büyük eylemlerinden birini gerçekleştirmek için son iki aydır örgütleniyor. İklim eylemsizliğine karşı başlatılan bu grevlere binlerce gencin katılması bekleniyor. Bir dizi protestoyu izleyen bir grup olan FridaysforFuture okul grevleri son iki hafta içinde kar topu gibi büyümeye başladı.

Son güncellemeye göre 92 ülkede 1029 yerde eylem yapılacak. Özellikle Avrupa ve ABD’de yaygınlaşan okul grevlerine Türkiye’den de katılım olacak. FridaysforFuture’un yayımladığı interaktif haritaya göz atabilirsiniz.


Türkiye’den Atlas Sarrafoğlu’nun Bebek Parkı’nda yapacağı grev hem gazetelerde hem de sosyal medyada dikkat çekiyor. Sarrafoğlu “Bugün değilse ne zaman” etkinliği ile akranlarını 15 Mart’ta saat 12:00’de yapacağı greve davet etti.

Diğer bir dikkat çekici grev ise Ayvalık’ta olacak. Sosyal medyadan video yayımlayan 13 yaşındaki Ege Edman "Karar vericiler sessiz kalıyor bu yüzden ben ve arkadaşlarım sesimizi duyurmak için okul grevi yapıyoruz.“ 15 Mart’ta Ayvalık’ta Cumhuriyet Meydanı’nda saat 12:00’de okul grevi yapacaklar.

İlkeler ve talepler listesi

Greta Thunberg'in Facebook sayfasından yayınladığı İklim İçin Okul Grevleri ilkeler ve tavsiyeler listesinde şunlar yer aldı:

Şiddet yok.
Tahribat yok.
Yerlere çöp atmak yok.
Şahsi çıkar yok.
Nefret yok.
Karbon ayak izini en aza indir.
Her zaman bilime atıfta bulun.

Talepler:

1,5 derecenin altında kalın.
Paris Anlaşması'nı ve IPCC raporunu takip edin.
Paris Anlaşması'nda açıkça belirtilen hakkaniyet ve iklim adaletine odaklanın. Çünkü hiçbir manifesto bundan daha radikal olamaz.

  • Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Başkanı tüm sendikaları okul grevine destek vermeye çağırdı.
  • Avrupa Birliği Komisyonu, Greta’nın Brüksel’de konuşma yaptığı gün iklim mücadelesine milyarlarca Euro bütçe ayırdı.
  • Bilim insanları İngiltere, Belçika’da ve Almanya’da imza kampanyaları açıp okul grevlerine destek veriyor.
  • Greta’nın TED Talks konuşması, sadece iki hafta içinde 1.2 milyon kişi tarafından izlendi.

Grevler hakkında uluslararası medyada ve Türkiye’de yayımlanan dikkat çekici haberler:

 Türkiye: