Kağıttan arabalar

Gezegenimiz
Kağıttan arabalar

Kağıt üretiminin yan ürünlerinden araba çatısı ve akü yapıldı.

İsveçli araştırmacılar dünyanın ilk ağaç kökenli karbon fiberden oluşan model arabasını üretti. Bu teknoloji metal ve diğer kompozitler için hafif ve yenilenebilir bir alternatif niteliğinde.

Aklınıza ilk olarak yan panelleri ahşap olan station wagon araçlar geldiyse doğru yoldayız. Ancak bu sefer ahşap estetik için değil hafiflik ve yenilenebilir materyaller için kullanılıyor. İsveçli araştırmacıların ürettikleri model arabanın çatısı ve pil sistemleri ağaç kökenli karbon fiberden oluşuyor.


Kullanılan karbon fiber bileşimin ana maddesini lignin oluşturuyor. Lignin maddesi kuru ortamlarda yetişen ağaçların neredeyse tamamında bulunuyor. Ayrıca lignin, Dünya üzerinde en çok bulunan ikinci doğal polimer olma özelliğini de taşıyor.

Kraliyet Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisi Profesörü Göran Lindbergh, kullandıkları hafif materyal ile elektrikli araçların en büyük sorunu olan ağırlık sorununu çözebileceklerini belirtti. Ayrıca elektrikli araçların hafiflemesi ve lignin temelli piller sayesinde araçların menzilinin oldukça artacağının üstünde durdu.

Kaynak: https://www.kth.se/en/forskning/artiklar/framtidens-bilar-byggs-av-tra-1.623626

Resim altı: Bu arabanın karbon fiber çatısı ve pil elektrodları ağaçtan yapıldı

(Görsel: KTH The Royal Institute of Technology)

Derleyen: Ulaş Uluçay