Yemek siparişlerinde büyük plastik kirliliğini nasıl önleriz? 

Gezegenimiz Öne Çıkanlar Toplum
Yemek siparişlerinde büyük plastik kirliliğini nasıl önleriz? 

Türkiye'de alabildiğine yaygınlaşan yemek siparişleriyle birlikte, korkunç büyüklükte bir plastik atık dağı da oluşuyor. Köpükler, plastikler, çatallar bıçaklar bardaklar... Acaba hazır yemek servislerinin ürettiği çevre kirliliği konusunda ülkemizde bir araştırma var mı? Yok!

Umarız aşağıdaki araştırma ve Çin’de uygulaması Türkiye’deki hazır yemek dağıtıcıları, şirketleri, Yemeksepeti, Migros, Getir ve daha pek çokları için de örnek olur ve en azından çatal bıçağın kaldırılması yönünde Yeşil Puan uygulaması başlatırlar.

Dünyada bu sorun, Çin’de daha büyük! Çin'de çevrimiçi yemek teslimatına yönelik yüksek talep, tek kullanımlık çatal bıçak takımının kullanımında büyük artışa neden oldu. Tek kullanımlık çatal bıçak takımı plastik kirliliğini artırıyor, atıklar yaban hayatını ve deniz türlerini tehlikeye atarak insan sağlığını tehlikeye atan çevresel bozulmaya da katkıda bulunuyor.


Çinli bilim insanı grubu, çevre dostu davranışları teşvik etmeye yönelik bir çabaya girişti ve insanları çevreye duyarlı kılmak israfı azaltmak için literatürde "yeşil dürtüler" (green nudges) adıyla yer alan uygulamalardan yola çıkarak, He ve arkadaşları Çin çapında mobil yemek dağıtım platformu Eleme'yi kullanmak için Alibaba ile işbirliği yaptı. Çatal bıçak takımı uygulamanın varsayılan seçeneği haline geldi, bir açılır pencerede kullanıcılar için dikkat çekici hale getirildi, çatal bıçak istemiyorum seçeneği eklendi ve bu seçeneği seçen müşteriler Çin çöllerinde ağaç dikmek için kullanılacak yeşil puanlar ile ödüllendirildi.

Sonuçlar, yeşil uyarıların dahil edilmesinin uygulanabilir ve etkili bir politika aracı olduğunu göstermektedir, çünkü restoranların iş performansına zarar vermeden siparişleri de büyük ölçüde artırmıştır.

He ve arkadaşları şöyle yazıyor: Bu uygulama çatal bıçaksız siparişlerin payını %648 artırdı. Çevresel faydaları oldukça büyük: Yeşil teşvikler Çin'in tamamına uygulanırsa, yılda 21,75 milyardan fazla tek kullanımlık çatal bıçak takımı kurtarılabilir. Bu, 3,26 milyon metrik ton plastik atık oluşumunun önlenmesine ve 5,44 milyon ağacın kurtarılmasına eşdeğerdir.

Kaynak: https://www.science.org/doi/10.1126/science.add9884