Data Selfie ile kendinizi Facebook’un gözünden görün

Teknoyaşam
Data Selfie ile kendinizi Facebook’un gözünden görün

Facebook sizi arkadaşlarınızdan ve ailenizden daha iyi tanıyor olabilir. Üye olduğunuz ilk andan beri siyasi eğilimleriniz, dini görüşleriniz, cinsel yönelimleriniz, kişiliğiniz ve çok daha fazlası hakkında bilgi topluyor. Yeni bir uygulama size Facebook'un sizi nasıl gördüğünü göstermeyi hedefliyor.

Hang Do Thi Duc, Regina Flores Mir ve bir grup öğrenci tarafından geliştirilen 'Data Selfie' iPhone uygulaması ve Chrome eklentisi olarak yakın bir zamanda kullanılabilir olacak. Platform, kullanıcının Facebook aktivitelerini kullanarak bir profil oluşturuyor. Bu profil, reklamcıların kullanıcıyı nasıl gördükleri bilgisinin yanı sıra doğrudan paylaşılmamış beğeni, göz atma gibi aktivitelerden elde edilen bilgileri de içeriyor.

Chrome eklentisi şu an test aşamasında olan uygulamanın önümüzdeki üç ay içerisinde kullanıma açılması bekleniyor. Ekibin hazırladığı tanıtım videosuna göre kullanıcının webde gezinme alışkanlıkları gözlemleniyor ve bu alışkanlıklar "uzlaşmacılık", "dışa dönüklük" ve "açıklık" gibi pek çok karakter özelliği açısından değerlendirilerek raporlanıyor.


Do Thi Duc, New York'ta yaşayan bir Alman. Fikri geliştirmeye internet alışkanlıklarının kendi reklam profilini nasıl etkilediğini merak ederek başlıyor. "Fazlaca çevrimiçi yaşıyoruz, bir noktada şirketlerin bizim hakkımızda sandığımızdan daha fazlasını nasıl bildiğini merak etmeye başlıyorsunuz" diyor.

Proje, veri gizliliği fikrini daha geniş kapsamda ele alıyor ve çevrimiçi kişileri anlamak için giderek daha karmaşık algoritmalar kullanıyor. Flores Mir, sosyal platformlarda insanların saklayacak bir şeyleri olmadığını düşündüklerini söylüyor ve şirketlerin, kullanıcıların kişiliği hakkında bilgileri sanıldığı gibi doğrudan elde etmediklerini ekliyor. "Örneğin şirketler 'Hillary Clinton' sayfasını beğendiğiniz için sizi hemen demokrat olarak işaretlemiyor, tahmin algortimaları bundan çok daha kompleks ve sonuçları sizlerin çevreye olan ilginize ve beğenilerinize göre çıkarsıyor."

"İnsanlar internette yaptıkları şeylerle aslında birebir ilişkilendirilmediklerini anlamakta zorlanıyor. Sıradan gibi görünen şeyler bile kim olduğunuzla ilgili tahminler oluşturulmasını sağlıyor. Data Selfie uygulamasının da göstermek istediği şey tam olarak bu." diyor Flore Mir.

Ekip şu anda IBM'in Watson için geliştirdiği makine öğrenmesi sistemini kullanıyor fakat ilerleyen zamanlarda diğer araştırmacılarla birlikte çalışarak tamamen kendilerine ait bir sistem geliştirmeyi planlıyorlar. Uygulamanın hedef kitlesi öncelikle ebeveynler ve öğretmenler. Bunun başlıca sebebi bilgi şirketlerinin çocuklar ve gençler hakkında bildiklerini öğrenmek ve onların internet tüketiminin daha iyi anlaşılmasını sağlamak.  Ekip, kullanıcılarını daha iyi hedeflemek ve kişilerin gizlilik konusunda farkındalığını artırmanın yollarını bulmak için EFF gibi avukatlık bürolarıyla ve dijital korunma şirketleri ile birlikte çalışıyor.

Flore Mir'e göre yaptıkları şey kişileri yalnızca izlemek ve kontrol etmek değil; onları kendi kararlarını alırken internetin nasıl çalıştığını göz önünde bulunduracak şekilde eğitmek.

Uygulama kullanıma hazır olduğunda haberdar olmak için http://dataselfie.it/#download web adresinden mail listesine kaydolabilirsiniz.

Çeviren: Seyit Zor / Twitter: @vaybesuperim

Kaynak: “'Data Selfie' App Shows You Exactly Who Facebook Thinks You Are”, Motherboard