İyi projeye 400 bin $

Teknoyaşam
İyi projeye 400 bin $

ODTÜ elektronik mezunu 2 arkadaş Özgür Deniz Önür ve Yağız Yaşaroğlu. Kaplarına sığamayan iki kafadar. Kafalarında hep bir gün kendi fikirlerini ürüne dönüştürmek vardı. 2005 yılı sonunda hayallerini gerçekleştirdiler ve çalıştıkları TÜBİTAK’tan ayrılarak Mobilus’u kurdular. Bir yıl sonra aralarına Ekin Dino’yu da aldılar. Mobilus bir süre proje bazlı yazılım firması olarak faaliyet gösterdi. Bu arada kafalarındaki fikir de daha da berraklaşmaya başlamıştı.

Mobilus, üç yıl kadar önce proje bazlı yazılım firması olmaktan çıkarak tüketici ürünleri geliştirmeye karar verdi.

Ürünleşme döneminde, ODTÜ TEKNOKENT’in, TeknoJump projesiyle San Francisco’ya, Silikon Vadisi’ne gitmeyi başardılar. T-Jump’da, melek yatırımcılardan gelen görüşlerle fikirlerini nasıl hayata geçireceğini öğrenen Mobilus ekibi, son kullanıcının ihtiyacı olan ürünü geliştirmenin püf noktalarını öğrendi. Özgür Önür, T-Jump deneyimlerinden sonra, İstanbul’daki bir melek yatırımcıdan 400.000 ABD doları yatırım alındığını söylüyor.


Peki nedir bu ürün? Onu da diğer ortak Yağız “çalışan ebeveynlerin bebeklerini anlık izlemesi ve evde olan bitenden haberdar olması amacıyla akıllı bebek ve bakıcı izleme hizmeti İnvidyo’yu geliştirdik” diyor. Ve ekliyor:

Ebeveynlerin, mesai saatleri içerisinde bebeklerini merak ettikleri gerçeğinden hareketle geliştirilen sistemde, kamera sistemi evdeki ortamı ve olayları sürekli kaydediyor. Örneğin; ağlama sesini algılıyor ve raporluyor, evde yabancı bir kişinin olduğunu, olağan dışı bir olayın/sesin olduğunu kullanıcının akıllı cihazına raporluyor.”

Şu anda ön siparişleri topluyorlar. Mayıs ayında teslimatların başlayacağını söylüyorlar. Hedefleri  Amerika’da da pazara sunmak. Bu arada unutmadan söyleyelim.

Turkcell’in daha önce geliştirdiği “Turkcell Online Kamera” sistemi de Mobilus tarafından geliştirilmiş.