İranlı matematikçi Maryam Mirzakhani hayatını kaybetti

Öne Çıkanlar Toplum
İranlı matematikçi Maryam Mirzakhani hayatını kaybetti

Matematiğin dehalarından, Fields ödüllü tek kadın olan Maryam Mirzakhani, henüz 40 yaşındayken, kemiklerine kadar ilerleyen meme kanserine yenik düştü.

1994-95 yıllarında Uluslararası Matematik Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan ilk İranlı öğrenci olan Mirzakhani, 99'da Tahran'da eğitimini bitirdikten sonra 2004'te Harvard Üniversitesi'nde doktora yaptı.

Uzun süredir ABD'de yaşayan ve Stanford Üniversitesi'nde profesör olan Mirzakhani, Teichmüller teorisi, hiperbolik geometri, ergorid teori ve simplektik geometri üzerine çalışıyordu. Özellikle Riemann yüzeylerinin kendine özgü muhtemel geometrilerini haritalamaya ve böylelikle ortaya çıkan yeni alanları hesaplamaya odaklanmıştı.


2014 yılında, Riemann yüzeyleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle, matematik alanında verilen en prestijli ödül olan Fields Ödülü'ne layık görüldü. Mirzakhani, bu ödülü alan ilk kadın matematikçi olarak tarihe geçti.

"Matematiğin Nobeli" olarak adlandırılan Fields Ödülü, 1936 yılında Kanadalı matematikçi John Fields tarafından başlatıldı ve 1950'den bu yana, 4 yılda bir veriliyor. Ödül, 40 yaşın altındaki matematikçileri "gelecek başarıları için cesaretlendirme"yi hedefliyor.