L’Oréal’in Bilim Kadınları Ödülleri 5 kıtadan 5 güçlü bilim kadınına verildi

Toplum
L’Oréal’in Bilim Kadınları Ödülleri 5 kıtadan 5 güçlü bilim kadınına verildi

L' Oréal’in UNESCO işbirliği ile dünya çapında yürüttüğü ‘For Women in Science’  ‘Bilim Kadınları Ödülleri’ Paris’te düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Yarışmada ‘Dünyayı Değiştirme Gücüne Sahip Bilim Kadınları’nın yanı sıra aralarında ‘Genç Bilim Kadınları’nın da olduğu 15 bilim insanına toplam 100 bin Avro’luk para ödülü verildi.

Yaptıkları projelerle dikkat çeken dünyanın farklı bölgelerindeki 15 genç bilim kadını; tıp, fen-çevre, teknoloji-mühendislik ve fizik alanındaki projeleriyle ödüle lâyık bulundu. ‘Dünyayı Değiştirme Gücüne Sahip Bilim Kadınları’ alanında da 5 kıtadan 5 bilim kadını ödül almaya hak kazandı.

Afrika kıtasından HIV, Çin’den grip çalışması


Afrika Kıtası’ndan ödülü Güney Afrika Nelson Mandela Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Quarraibpa Abdool Karim aldı. Prof. Karim, AIDS hastalığına neden olan HIV virüsünün hazırladığı anti-enfeksiyon jellerle bulaşmasının önüne geçilmesi için çalışmalar yürütüyor.

Asya Kıtası’nın ödülü ise Çin’li Prof Hualan Chen’e gitti. Prof. Chen, Çin Harbin’deki Ulusal Kuş Gribi Laboratuvarı’nı yönetiyor ve mutasyona uğramış, genetik taşıyıcılık özelliğine sahip grip virüsünden tüm canlıları korumak için çalışmalar yürütüyor.

Latin Amerika bölgesinin ödülü Arjantin Moleküler Virüs Bilimleri Laboratuvarı’ndan Prof. Andrea Gamarnik’e verildi. Prof. Gamarnik, her yıl 390 milyon insanı etkileyen deng hastalığı, astropikal ve tropikal bölgelerdeki sivrisineklerle yayılan hastalıklara çare bulmak için çalışıyor. Prof. Gamarnik’in araştırması salgına neden olan ‘zika’ gibi virüslerin de nasıl ürediğini araştırıyor.

Gen düzenleme teknolojisi ile hastalıklara çare Almanya’dan geldi

Avrupa bölgesinin ödülünü Almanya Berlin Max Planck Enstitüsü Enfeksiyon Biyoloji Bölümü’nde Prof. Emmanuelle Charpentier aldı. Prof. Charpentier gen düzenleme teknolojisi üzerinde yaptığı çalışmalarla ödülü almaya hak kazandı.

Kuzey Amerika bölgesinin ödülünü ise ABD Howard Hugnes Tıp Enstitüsü Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü’nden Prof. Jenifer Dounda’ya verildi. Prof. Dounda DNA’yı tekrar yazdı. Bu çalışmayla tek bir genetik kusur yüzünden meydana gelen hastalıkların tedavisinde önemli noktalara gelinmesi amaçlanıyor.

Paris’te yapılan yarışmanın jüri başkanlığını 2008 yılında tıp alanında Nobel Ödülü alan Elizabeth Blackburn yaptı. Ödül gecesine dünyanın pek çok ülkesinden katılım oldu.

Agon: Bilim kadını dünyayı değiştirme gücüne sahiptir

L’Oréal CEO’su Jean-Paul Agon ödül töreninde yaptığı konuşmada, özellikle araştırmacıların yüzde 30’unu oluşturan kadınların bilim dünyasında karşılaştığı engeller üzerinde durdu. Agon, bilim kadınlarının dünyayı değiştirecek güce sahip olduklarını ifade etti. Törende ayrıca 15 genç kadın bilim insanına ‘Uluslararası Yükselen Yetenek’ ödülleri de verildi.

‘Bilim Kadınları Dünyayı Değiştirme Gücüne Sahiptir ’ diyen L' Oréal, 18 yıldır dünyada ve 13 yıldır da Türkiye’de bilim kadınlarını destekliyor.

Törende bir de manifesto yayınlandı. Manifestoda, kadınların, bilim kariyerlerini devam ettirmeleri ve üst düzey rollere ulaşmalarının cesaretlendirilmesi hedeflendi.

L'Oréal ve UNESCO işbirliği ile yürütülen projenin Türkiye ayağında ödüller 3 Mayıs günü Harbiye Askeri Müze’de düzenlenecek bir ödül töreni ile sahiplerini bulacak.