Lübnan’da Demir Çağı’na ait üzüm presi bulundu

Toplum
Lübnan’da Demir Çağı’na ait üzüm presi bulundu

Lübnan’daki kazılar sırasında arkeologlar, İ.Ö. 7. y.y.’a ait bir üzüm presini gün ışığına çıkardılar. Bulgu, Fenikelilerin bile büyük ölçeklerde şarap ürettiğini kanıtlıyor. Tell el-Burak buluntu yeri 2001 yılından bu yana Lübnanlı ve Alman arkeologlar tarafından araştırılıyor.

Sidon liman kentinin üç kilometre kadar güneyinde araştırmacılar İ.Ö. 8-4. y.y.’ın ortalarına tarihlenen küçük bir Fenike yerleşmesini ortaya çıkarmıştı. Üzüm presi ise 2018 yılında tüm olarak çıkarılmıştı. ‘Biblos ve Sidon’daki i Fenike şarabıyla ilgili yazılı metinlere ulaşmıştık, şimdi ise Fenike şarap üretimiyle ilgili somut kalıntılara sahibiz’ diyor Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden Helene Sader.

Tell el-Burak’ta daha önce yapılan çalışmalarla, çevrede geniş alanlarda üzümün yetiştirildiği anlaşılmıştı. Bu bölgede birkaç yüzyıl süreyle büyük ölçeklerde şarabın üretildiği düşünülüyor. Şarabın Fenikeliler için anlamı büyüktü, dini törenlerde de kullanılıyordu. Fakat bugüne dek Fenikelilerin şarap ürettiğini kanıtlayacak bulgular eksikti. Yeni buluntular, şarabın nasıl üretildiği hakkında da bilgi veriyor. Araştırmaya göre Fenikeliler, şarabın Akdeniz’de yaygınlaşmasında önemli bir rol oynamış.


Kaynak: https://www.sci.news/archaeology/phoenician-wine-press-08853.html