İlk durak Edirne oldu!
HBT’yi daha geniş kesimlere ulaştırmak ve aynı zamanda HBT okurlarının düşüncelerini almak, onlarla tanışmak için ilk toplantı Edirne’de gerçekleştirildi. Okurlardan çok şey öğrendik.
Öğrenci ruhu ve bilim tutkusu hiç bitmeyecek olan 90 yaşındaki Köy Enstitülü Hamdi Dağdevir; “Ahh bir kodlama bilsem neler yapardım..” diyen Genel Cerrah Zeliha Türkyıl- maz; 8. sınıfa giden kızı Seda’yı da yanına alarak Babaeski’den gelen, kendini bilim gönüllüsü olarak tanımlayan ve “yapay zekâ ne zaman insanları traş edebilecek?” diye soran berber Atilla Kunduracıoğlu ve diğerleri...
Herkese Bilim Teknoloji dergisini tanıtmak ve popüler bilim okuryazarlığını Türkiye’de daha geniş kitlelere yayabilmek için yeni bir projeye başladık. Ve HBT yazarları ile Edirneli okurların katılımı ile düzenlediğimiz toplantılarının ilkini Edirne’de gerçekleştirdik. Konu bilimin, bilimsel düşünmenin, ‘neden’ diye sorabilmenin, sorgulayabilmenin önemi ve bu- nun için ne yapılması gerektiği idi. Dolayısı ile her yazar kendi cephesinden konuya yaklaştı.
Prof. Cem Say, yapay zekânın dünyayı, toplumları, meslekleri nasıl değiştirdiğini anla-
tırken, son sayıda kaleme aldığı “Bir Meşe Hikâyesi” yazısı ile aramıza katılan Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz bilimsel düşünmenin önemine askerlik cephesinden örnekler vererek yaklaştı. Yavuz “bilim, ahlak ve disiplin” üçlüsü ile her şeyin üstesinden gelinebileceğinin altını çizdi. Orhan Bursalı Türkiye’nin bilimsel geleceğine değindi. Bilimsel tutuma en temel yaklaşımın, “neden ve nasıl” sorularını yöneltmek olduğunu, ayrıca “acaba gerçekten öyle mi” sorusuyla olaylar ve konular üzerinde şüpheci yaklaşımın şart olduğunu, merakın yaratıcılığı körüklediğini belirtti ve popüler dergi yayıncılığının halk eğitimine yaptığı katkıya vurgu yaptı, Özlem Yüzak ise derginin içeriğini, okurlarla kurdukları ilişkiyi örneklerle anlattı. Edirne’deki toplantını mimari Avukat Fatih Altun oldu. Toplantı mekanından, duyurulmasına kadar her açıdan katkılarına sonsuz teşekkürler. Ve tabii onun kadar bu konuyu önemseyen ve katkıda bulunan eşi Özlen Altun’a.. Edirne buluşması bizler açısından son derece önemli ve yararlı oldu. Öncelikle bilim gönüllüsü onlarca insanla tanıştık. Yukarıda birkaç isim sıraladım ama tabi diğerleri de var. Bu ülkenin aydınlık insanları hepsi de. Düşünen üreten ama bir yandan da bu ülkenin geleceği için kaygılanan, kendi çocuklarının eğitimi için alternatifler arayan insanlar.
Toplantıda bir mühendisin diye getirdiği “Elon Musk’ın dünyasında biz hâlâ Hocaefendiler tarikatlar ile uğraşıyoruz ne yazık ki. Halbuki basit algoritmalar ile dünyalar değişebiliyor” sözü ne kadar gerçekçi ise, bir öğretmenin “içinde bulunduğumuz bu süreçte bilimsel düşünceyi topluma nasıl yayabileceğiz” kaygısı da bir o kadar düşündürücü oldu.
Toplantıda “herkes, her birey, elinden gelenin en iyisini yapmaya odaklansa, başkalarından siyasetçilerden kurtuluş reçeteleri beklemese yol alırız” diye de konuşuldu. Ve tabii bu bağlamda derginin daha geniş kesimlere nasıl ulaştırılabileceğini da tartıştık birlikte. Bir okurumuzdan gelen katkı önemli oldu: “Madem buradayız, bir iletişim ağı kuralım” dedi. Böylece “Edirne HBT gönüllüleri”nin ilk adımı da atılmış oldu. Katkılarını, yeni projelerini birlikte deneyimleyeceğiz.
Edirne ilkti ama son olmayacak. HBT konvoyu diğer illere, ilçelere de gidecek. Tabii sizlerin çağrıları ve desteği ile..